Május végéig költözniük kell a trafikoknak

Vágólapra másolva!
Május 30. után jelentősen változnak a nemzeti dohányboltok létesítésére, illetve működtetésére vonatkozó szabályok – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vágólapra másolva!

Néhány nap, és életbe lép az az új szabályozás, amely szerint nem lehet trafikot működtetni egyetlen benzinkúton sem, valamint 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiségben, például hipermarketben, plázában. Ilyen helyeken akkor sem üzemelhet dohánybolt, ha leválasztva, a kiegészítő üzletsoron vagy a parkolóban van.

A változások a jelenleg működő trafikokat is érintik, amelyeknek ez óriási érvágás, mert a trafikok közül igazán csak azoknak ment jól, amelyek pont a benzinkutaknál vagy a plázákban nyertek helyet. Most, legkésőbb május 30-ig mindenkinek módosítania kell a telephelyét, hogy megfeleljen a jogi feltételeknek. Aki költözik, annak a NAV módosítja az engedélyét, és fennakadás nélkül folytathatja a dohánykereskedelmet, aki viszont nem megy új helyre, annak visszavonják az engedélyét.

Arra is figyelni kell, hogy egy másik dohánybolt bejáratától a KRESZ szabályainak megfelelő gyalogosútvonalon számított 200 méter távolságon belül nem nyitható újabb trafik.