Matolcsy lát még esélyt a kamatcsökkentésre

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Banknak módja nyílik további mérsékelt kamatcsökkentésekre, de az ezzel kapcsolatos elemzői előrejelzések némelyike eltúlzott – mondta csütörtökön Londonban Matolcsy György jegybankelnök.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki egy üzleti rendezvényen tartott előadást a Cityben, felidézte, hogy a jegybank monetáris enyhítési ciklusa 7 százalékos alapkamatról indult, és jelenleg 2,5 százalék az MNB irányadó kamata. Kijelentette: lehetséges, hogy "van még manőverezési mozgástér", és elképzelhetők további kisebb mértékű kamatcsökkentések a jövőben.

A londoni elemzői közösségen belül most már konszenzusos előrejelzés az, hogy az MNB a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem fejezte be enyhítési ciklusát. Egyes citybeli előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a jegybank egészen 2 százalékig csökkenti az alapkamatot.

Az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye ezekről a prognózisokról, Matolcsy György kijelentette, hogy a 2 százalékos alapkamat eléréséről szóló előrejelzéseket "eltúlzottnak" tartja. Hozzátette: az enyhítési ciklus végpontja a monetáris tanács helyzetmegítélésétől függ.

A fogyasztói árak áprilisban mért 0,1 százalékos éves összevetésű visszaeséséről az MNB elnöke azt mondta, ez átmeneti jelenség, és nem jelent deflációs kockázatot. Matolcsy György szerint a negatív inflációs adatban a rezsicsökkentési intézkedések játszották a főszerepet.