Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közzétette a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasznosítási pályázatát. A kiírás alapvetően három olyan csomagot kínál, amellyel teljes körű mobilszolgáltatást lehet végezni, negyedik szereplővel tehát nem számol.
Vágólapra másolva!

Összesen kilenc frekvenciacsomagot kíván értékesíteni az állam nevében eljáró NMHH. Ezek közül három olyan van a kiírásban, amely a 800, a 900, és a 2600 megahertzes sávból is tartalmaz részeket, illetve három olyan, amely az 1800-as sáv egy-egy szeletét tartalmazza. A teljes körű mobiltávközlési szolgáltatáshoz ideális esetben e kétféle csomagból egyet-egyet kellene megszerezni, tehát ha a jelenlegi három szereplő mindegyike vásárol, akkor nincs hely további társaság piacra lépéséhez.

A korábbi kiírás (amely csak részben tartalmazta a mostani frekvenciakészletet) még negyedik szereplővel is számolt, de abban az eljárásban az állami cégek által alkotott konzorcium hosszú jogi procedúra után végül nem tudta megszerezni a készletet.

A pályázók 2014. június 16-án adhatják be jelentkezésüket. a meghirdetett frekvenciablokkok egyszeri értékesítési díjminimuma együttesen 104 milliárd forint. A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni.

A hatóság álláspontja szerint az értékesítendő használati jog a szolgáltatók számára megfelelően tág teret biztosít az üzleti tervezhetőségre, a hosszú használati idő növeli a befektetési kedvet és csökkenti a befektetői kockázatot. A 800 és 2600 MHz-es sávok új sávként nyílnak meg a mobilszolgáltatások számára. A 800 MHz-es sáv a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására. Korábban ezen a frekvencián működött az analóg tévésugárzás, amelyet mára országszerte lekapcsoltak.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.