Az OTP fizet legtöbbet az igazgatóság tagjainak

Vágólapra másolva!
A cégek javadalmazási nyilatkozataiból kiderül, mennyit keresnek az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok tagjai. Sok társaságnál csak jelképes összeggel honorálják a tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Az OTP bőkezűen jutalmazza az igazgatóság tagjait, és főleg a részvényjuttatás miatt vonzó ez a pozíció, írja a Napi Gazdaság. A bank javadalmazási nyilatkozata szerint Csányi Sándor az igazgatóság elnökeként bruttó 9,6 millió forintot kapott 2013-ban, április végéig havi 780 ezer forint volt a juttatása, majd azt májustól 810 ezerre emelték. A pénzbeli juttatás mellé havi ezer darab OTP-részvényt kap, ami a jelenlegi árfolyamon több mint 4,5 millió forintot ér, de a kapott részvények felét mandátumának lejártáig nem adhatja el. Az igazgatóság alelnöke, Pongrácz Antal bruttó 9,3 millió forint éves fizetése mellé havi 900 darab részvényt kap az OTP-től, míg a további kilenc igazgatósági tag 8,24 millió forint éves fizetést és 800 darab részvényt kap. A bank felügyelőbizottságában nincs részvényjuttatás, Tolnay Tibor fb-elnök 18,48 millió forint tiszteletdíjat kapott 2013-ban, az alelnök 16 millióval, a tagok pedig 12,32 millióval gazdagodtak.

A részvényjuttatások nélkül a TVK igazgatósága fizet a legjobban, a vegyipari cégnél Mosonyi György elnök 75 ezer eurót (mintegy 22,5 millió forint) vett fel 2013-ban, a tagok pedig 50 ezer euróért végezték munkájukat. A felügyelőbizottságban 18 ezer euró az elnök javadalmazása, míg a tagoké 12 ezer.

A Mol jelentése szerint az igazgatóság elnöke és alelnöke 31 250 euró éves fizetést kapott tavaly, míg a tagok 25 ezer euróhoz jutottak. Az igazgatóság tagjainak 100, az igazgatóság elnökének további 25 részvény jár havonta. A program keretében 2013-ban összesen 13 500 darab részvényt osztott szét az olajtársaság a vezetők között. A Richternél az igazgatóság elnöke 8,125 millió forintot kapott fizetésként, míg a tagok 6,76 millió forinttal gazdagodtak. A felügyelőbizottság vezetője 5,52 milliót, tagjai pedig 4,5 milliót tehettek zsebre a javadalmazási nyilatkozat szerint. A Magyar Telekomnál az igazgatóság első embere bruttó 7,2 millió forintra volt jogosult.

A Danubius Hotelsnél például a teljes vezetőség lemondott a tiszteletdíjáról, de a Business Telecom (Btel) és a Plotinus sem fizetett a cég vezető testületeinek. Az Appeninn Holdingnál évi 300−400 ezer forintra számíthattak a tisztségviselők.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.