Kiderül az igazság a Kásler-perben

Vágólapra másolva!
A Kúria kedden tárgyalja a devizahitel-szerződésben előírt árfolyamréssel kapcsolatos Kásler kontra OTP pert, amelyben döntés várható.
Vágólapra másolva!

Felfokozott várakozás előzi meg a Kásler Árpád és felesége által indított pert, amely az úgynevezett árfolyamrés miatt támadja az OTP Bankot, de mivel ez egy olyan kikötés, amely szinte minden hazai devizahiteles szerződésben benne van, sokkal messzebbre mutat. Jelentőségét tovább emeli, hogy ez az ügy előrevetítheti a Kúria még hiányzó jogegységi döntését az árfolyamrésről, és akár a kormány következő nagy adósmentő akciójához is alapot szolgáltathat.

Kásler álláspontja szerint az OTP tisztességtelenül járt el, amikor a kölcsönt, svájci frankban a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapította meg, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon határozta meg.

A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla 2012 áprilisában a Kásler házaspárnak adott igazat, az árfolyamrés alkalmazását tisztességtelennek találta és visszamenőlegesen előírta, hogy az aktuális törlesztőrészleteket vételi árfolyamon kell kiszámítani.

A bank megtámadta a jogerős bírósági döntést, és felülvizsgálati indítvánnyal a Kúriához fordult. A legfelsőbb hazai bírói fórum azonban tavaly januárban felfüggesztette az eljárást, és az Európai Unió Bíróságához fordult. Luxembourgban idén áprilisban viszont azt mondták ki, hogy a kérdésben a magyarországi bíróságnak kell dönteni, vagyis a konkrét ügyben a Kúriának van joga megállapítania, hogy árfolyamrés tisztességtelen. Ha az, akkor a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti az árfolyamréses feltételt valamilyen más jogi rendelkezéssel.

A Kúria kedden folytatódó eljárásában tehát az dőlhet el, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés, és ha igen, van-e olyan törvényi szabály, amely a tisztességtelen szerződési rendelkezés helyébe léphet.

A tárgyalás 10 órakor kezdődik, az eseményről a helyszínről tudósítunk. Kásler Árpádról és ügyéről itt olvashatja korábbi cikkeinket.