Alacsony kamatoknál jó egy privátbankár

Vágólapra másolva!
Ahogy esnek a kamatok, és speciális tudás nélkül nagyon nehéz jó befektetéseket találni a piacon, felértékelődtek a privátbanki szolgáltatások. A vagyonos magyarok egy része külföldről is elkezdte hazahozni eddig rejtegetett pénzét, miután már négy nagybanknál lehet az adóamnesztia legújabb eszközének számító stabilitás megtakarítási számlát nyitni.
Vágólapra másolva!

Elérte a 250 milliárd forintot az Erste Bank privátbanki üzletágának vagyona az év első negyedévének végén, ami közel 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt – tette közzé a negyedik legnagyobb szereplőnek számító bank. A teljes vagyon növekedésével párhuzamosan az ügyfelek átlagos vagyona is emelkedett – 93 millió forintról 114 millió forintra –, és Kállay András, az Erste Private Banking igazgatója további vagyongyarapodásra számít.

Ennek egyik oka a tartósan alacsony kamatkörnyezet, amely felértékeli a privátbanki tanácsadást. Az Erste tapasztalatai szerint közepes kockázatvállalással, forintbefektetéseken 5-6 százalékos hozammal is megelégednek a tipikus ügyfelek, de a mai kamatok mellett már ezt is egyre nehezebb elérni. Speciális tudás és aktív portfoliókezelés nélkül ennél kisebb hozamra lehet csak számítani, aki pedig kétszámjegyű megtérülésre vágyik, annak lényegesen nagyobb kockázatot kell vállalnia, például határidős ügyletek révén.

A privátbanki vagyonnövekedés másik motorja a kormány által tavaly bevezetett stabilitási megtakarítási számla (smsz) lehet, amely az adóamnesztia új formája. Ilyen speciális számlát eddig az OTP, az UniCredit és a Raiffeisen fiókjaiban lehetett nyitni, de mostantól az Erste privátbanki ügyfeleinek is elérhető. Kállay András várakozásai szerint erre a számlára elsősorban offshore vagyonok fognak érkezni olyan magyaroktól, akik eddig az adó elkerülése miatt külföldön tartották a pénzüket. Hogy pontosan mennyi és honnan kerül majd haza, arra csak nagyon elnagyolt becslések vannak, de Kállay szerint 1500-2000 milliárd forint is lehet külföldön, és ebből legalább 100 milliárd forint visszajöhet az országba az smsz számlákon keresztül.

A stabilitási megtakarítási számlát – ahogyan a másik három bankban is – minimum 5 millió forinttal lehet megnyitni, a pénzből állampapírt kell vásárolni, és azt legalább öt évig ott kell tartani ahhoz, hogy legálisan megszerzett jövedelemnek minősüljön. Elvileg bármilyen más, eddig belföldön tartott készpénzt is be lehet a számlára fizetni, de a várakozások szerint nem ez lesz a jellemző.

Ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyféllé váljon az Ersténél, legalább 50 millió forinttal kell rendelkeznie. Pillanatnyilag 2250 ilyen ügyfél van a bankban, és közülük egyre többen választják az úgynevezett diszkrecionális vagyonkezelést. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél teljes egészében átadja a befektetési döntések jogát a privátbankárnak, vagyis – miután felmérték a kockázatvállalási hajlandóságát – nem szól, nem is szólhat bele, hogy mikor, milyen eszközökbe fektetik a vagyonát. Negyedévente viszont küldenek neki egy részletes portfolió-kimutatást, a szerződést pedig bármikor fel lehet mondani.

Ez a fajta vagyonkezelés Magyarországon még nem nagyon elterjedt, és nem is minden privátbanknál elérhető. A teljes 2000-2500 milliárd forintosra becsült privátbanki vagyonnak körülbelül 3-5 százalékát gondozzák ilyen formában, az arány az Ersténél valamivel magasabb, meghaladja a 12 százalékot, körülbelül 30 milliárd forint.