Tovább ütik egymást a miskolci cementgyár tulajdonosai

Vágólapra másolva!
A svájci Holcim, a miskolci cementgyár korábbi tulajdonosa azt állítja, hogy tulajdonában vannak azok a kemencék, amelyekkel újra akarják indítani a termelést, erre azonban nem adott engedélyt. A hányatott sorsú, jó ideje bezárt üzemet áprilisban foglalta el az a magyar cég, amely a svájciakkal 20 éve pereskedik a jogokért, és azt tervezi, hogy hamarosan megindítja a cementgyártást.
Vágólapra másolva!

Az Osteuropäische Zementbeteiligungs (OZAG) AG, vagyis a Holcimot is magában foglaló konszern szerint a miskolc-hejőcsabai cementgyárban lévő eszközöket és gépeket a jogelődje vette, ezért a tulajdonában vannak. „Ezek az eszközök minden kétséget kizáróan az OZAG tulajdonát képezik, Magyarországon eddig semmilyen ezzel ellentétes tartalmú bírósági döntés nem született. A gyár teljes becsült értéke több tízmilliárd forint, amelynek mintegy 70-80 százalékát a gyártáshoz szükséges eszközök teszik ki” – fogalmaz a közlemény.

Az OZAG arra reagált, hogy a gyár területét április 8-án birtokba vevő magyar cég, a HCM 1890 Kft., – amely 20 éve pereskedik a tulajdonjogokért – most azt közölte, hogy újraindítja a gyárat. Az ehhez szükséges hatósági engedélyek megszerzéséhez szeretné elérni, hogy a kormány nyilvánítsa kiemeltté az indításhoz szükséges 9 milliárd forintos beruházást. A hatósági ügyintézés szempontjából a kiemelt státusz előnye az lenne, hogy a kormány által kijelölt hatóságok gyorsan döntenek, és az elsőfokú határozatok végrehajthatók. Így a HCM 1890 szerint az OZAG nem tudná a bíróságon megakadályozni az újraindítást.

Az OZAG viszont úgy fogalmaz, bízik abban, hogy a HCM 1890 Kft. tartózkodik a berendezések jogszerűtlen használatától, és minden jogi lépést megtesz azért, hogy megvédje a tulajdonában álló eszközöket, illetve peren kívüli megállapodást sürget.

A cementgyár történetéről és a kialakult bonyolult jogi helyzet hátteréről itt olvashatja riportunkat.