Tömték beléjük a pénzt, aztán meg kiestek

Beléjük tömték a pénzt, mégis kiestek, a focivébé csoportkörben kiesett a világ legjobban kereső focistáinak fele, a szponzoraik ezért búsulhatnak
Commuters walk past an advertisement featuring Portugal's football player Christiano Ronaldo at a subway barrier in Beijing on June 11, 2014. A plan by authorities to add the names of football teams competing in the 2014 Brazil World Cup to the names of stations on a Beijing subway line was abandoned amid concerns it could cause confusion. Some country names were placed above subway stop signs in a trial last week, but were removed this week after suggestions that passengers unfamiliar with the line would be confused by the dual names. AFP PHOTO / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
A neves csapatokkal együtt a világ legjobban kereső játékosai közül is sokan kihullottak a focivébéről, így fő szponzoraik sem zárták jól a tornát.
Vágólapra másolva!

Cristiano Ronaldónak nem korpásodik a haja, mert egy bizonyos márkájú samponnal mossa. Hogy pontosan mennyiért nem korpásodik, azt nem tudni, de minden bizonnyal dollármilliókat kap évente a világ egyik legnagyobb napi fogyasztási cikkeket gyártó cégétől, az Unilevertől. A pénzt természetesen a Banco Espirito Santóban lévő számlájára utalják, hiszen ez a portugál bank vaskos összeget fizet neki azért, hogy nála vezesse a kontóját.

Évi 80 millió

Az amerikai Forbes magazin kimutatása szerint Ronaldo tavaly összesen 80 millió dollárt keresett, ebből 28 milliót az ehhez hasonló szponzori szerződésekkel kalapozott össze. Ezek a támogatók (például az Emirates, a Nike, a Samsung Electronics vagy a Toyota Motor) most nem nagyon örülhetnek, hiszen a portugál válogatott a várakozásokkal ellentétben mindössze három csoportmérkőzést játszott a vébén, és Ronaldo a társaival együtt már nem fog villogni azokon a meccseken, amelyeket várhatóan világszerte több száz millióan néznek majd meg.

Meglepő kiesők

A világ 100 legjobban kereső sportolója között jelenleg 15 focista van, akik egyébként jövedelmük jelentős részét a szponzori szerződésekből szerzik. Hárman közülük (Franck Ribéry, Gareth Bale és Zlatan Ibrahimovic) részt sem vesznek a vébén, a többi 12 viszont - nem kis meglepetésre - megfeleződött a csoportkörök végére. Szponzori értékben mérve a világ második legjobban kereső sportolójának számító Ronaldo a legnagyobb kiesés, de az angol csapat korai búcsúja miatt is alaposan fájhat a feje a támogatóknak, hiszen Wayne Rooney és Steven Gerrard népszerűségébe évente 5-5,5 millió dollárt tolnak be. A szintén kiesett spanyoloktól csak Fernando Torres található az első százban, az ő évi 21,3 millió dolláros keresetéből 3,5 milliót tesz ki a szponzori pénz, az elefántcsontparti Yaya Touré pedig 21,7 millióból 2,5 milliót szed össze ilyen módon.

Suárez nagy bukás, Messinek még örülnek

A legnagyobb bukás ebből a szempontból az uruguayi Luis Suárezé, akinek csapata ugyan továbbjutott, de eltiltották, mert beleharapott olasz ellenfelébe. Suárez tavaly 17,3 millió dollárt vitt haza, ebből 4 milliót a szponzorok dobtak össze, de kérdés, hogy ezek után melyik cég vállalja majd, hogy meg is marad a csatár támogatójának. Cikkünk megjelenéséig a 888poker hozta meg a döntését, a szerencsejátékkal foglalkozó cég felbontotta az uruguayival fennálló szerződését.

Mivel Argentína eddig eredményesen játszik, Lionel Messinek, a világ negyedik legjobban kereső, évi 64,7 millió dollárt kasszírozó sportolójának támogatói egyelőre örülhetnek, náluk évi 23 millió dollár befektetése a tét. A szintén versenyben lévő Neymar tavaly 16 milliót tehetett zsebre, és összesen 33,6 milliót keresett, ám ez a szám a vébé után minden bizonnyal növekedni fog. A legjobban eddig azok a cégek jártak, akik a holland válogatott támadóját, Robin van Persie-t és a német Mesut Özilt támogatták. Ezek a játékosok csak 3-6 millió dollár között kapnak évente szponzori támogatást, mégis megvillanhatnak a kieséses szakaszban, a támogatók legnagyobb örömére.