Magyarországon csökkent legjobban a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az egész unióban és az eurózónában is csökkent az átlagos munkanélküliség az Eurostat hivatal legfrissebb havi statisztikája szerint. Legnagyobb mértékben Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat hivatal közzétette legfrissebb, májusi munkanélküliségi statisztikáját. Az eurozóna átlagos munkanélküliségi rátája 11.6 százalékon stagnál áprilishoz képest, azonban 0.4 százalékkal csökkent tavaly májushoz viszonyítva. A teljes unióban a munkanélküliség májusban 10.3 százalék volt, ez minimális csökkenést jelent áprilishoz, és 0.6 százalékos csökkenést 2013 májusához képest.

A százalékok az egész unió viszonylatában valamivel több, mint 25 millió munkanélkülit jelentenek, akik közül 18.5 él az eurózónában. A javulásnak köszönhetően 1.3 millióval kevesebben vannak állás nélkül az unióban, mint egy évvel korábban, és 636 ezerrel az eurózónában.

Magyarország az élen

Az egy évvel ezelőtti adathoz képest 21 tagállamban csökkent a munkanélküliség, 6-ban nőtt, és Ausztriában stagnált. A jól teljesítő tagok közül hazánk teljesített a legjobban, nálunk 10.5 százalékról 7.9 százalékra javult a munkanélküliek aránya. A második helyezett Portugália lett, ahol 16.9 százalékról 14.3-ra csökkent az adat, míg a harmadik Írország, ahol 13.9-ről 12-re.

A rosszul teljesítők között Luxemburg teljesített a legrosszabbul, ahol 5.8 százalékról 6.3-ra nőtt a munkanélküliek aránya, a luxemburgiakat Olaszország követi, szintén fél százalékos növekedéssel, a harmadik pedig Finnország lett, 0.4 százalékos növekedéssel.