Kinyújtják a rezsifizetési határidőket

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés pénteken, a nyári szünet  előtti utolsó ülésnapján kezd vitát a fideszes Németh Szilárd törvénymódosításáról, amely a közszolgáltatásokat érintő fogyasztóvédelmi szabályokon változtatna.
Vágólapra másolva!

A pénteken kezdődő parlamenti vitától függetlenül még két hónapig várja a kabinet a közszolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi javaslatokat.

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa, Németh Szilárd szerint a fogyasztók nagyobb védelmet kapnak a szolgáltatók túlkapásaival vagy nemtörődömségével szemben. A szolgáltatókat önálló, informatív honlap fenntartására köteleznék, amelyen a többi közt az üzletszabályzatuk, a számlázás rendje és az általános szerződési feltételek is elérhetőek lennének.

Pontosítanák a fogyasztóvédelmi referensek végzettségére vonatkozó előírásokat. A rezsipontokon már mind a kilenc, a rezsicsökkentésben érintett közműszolgáltatással foglalkoznának, és újabb jogosítványokat adnának a fogyasztóvédelmi hatóságnak is, elsősorban a víziközmű-szolgáltatás és a kéményseprés üzletszabályzatának és számlázásának ellenőrzéséhez – folytatta.

Várhatóan 15 napra emelkedne a fizetési határidő a távhőszolgáltatók felé, az eddigi nyolcról – mondta a politikus, megjegyezve: ezt a víz- és gázszámla fizetés esetében is megoldják, ám ezekhez csak egy kormányrendeletet kell módosítani.

A változtatások között említette, hogy a számlák borítékján akkor is fel kell tüntetni a szolgáltató nevét, ha az a kézbesítést kiszervezte. Közölte még: a hulladékgazdálkodás vagy a szennyvízszippantás esetében akkor is érvényesíteni kell a rezsicsökkentést, ha megváltozik a szolgáltató, vagy ha korábban nem is létezett a szolgáltatás az adott településen.

A tartozásokat a szolgáltatók az eddigi 60 napos késedelem helyett csak egy év után adhatják át követeléskezelőknek – ismertette javaslatát Németh Szilárd.