Készülnek az orgoványi ügyfelek kártalanítására

Vágólapra másolva!
A 28 ezer betétesnek még nincs teendője.
Vágólapra másolva!

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek és betéteseinek egyelőre semmilyen teendőjük nincsen, mindenről időben értesítést kapnak majd - mondta Binder István. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerint a jegybank, a felügyeleti biztosok, a Takarékbank Zrt., a szövetkezeti integráció és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) azon dolgoznak, hogy a betétesek rendezett körülmények közt, minél hamarabb hozzájuthassanak követeléseikhez.

Lépett a jegybank

A jegybank a betétesek rendezett kártalanítása érdekében 2014. július 4-étől betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél, illetve felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött. A takarékszövetkezetnek a május 31-i adatok szerint 28 ezer betétese volt.

100 ezer euróig biztosítottak

A takarékszövetkezet betéteseit kettős betétvédelmi és garanciarendszer védi: a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az OBA a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján, mondta Binder István.

Postán küldik a nyugdíjat

Postán utalják a havi nyugdíjat az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet nyugdíjasai számára, mondta Haudinger István. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazgatója szerint a kifizetési naptár szerinti napon, a bejelentett folyósítási lakcímre küldenek minden juttatást. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztató levelet is küld, amelyben többek között kifejti miként módosíthatja ellátási igényét a nyugdíjas.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság számításai szerint mintegy 2800 ügyfelüket érintik az orgoványi takarékszövetkezettel kapcsolatos eljárások.

Türelmes lesz a NAV

Méltányosan jár el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdő pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek.

Akik számlavezető pénzintézetük fizetésképtelensége miatt nem tudják határidőben megfizetni a rájuk eső közterheket, és ezzel az indokkal fizetési kedvezményre vonatkozó kérelmet nyújthatnak be az adóhivatalhoz, számíthatnak arra, hogy a NAV figyelembe veszi: önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. A kérelmek elbírálásakor az adóhivatal munkatársai a törvények adta lehetőségek közül a legméltányosabb megoldás mellett döntenek. Hosszú távra szóló fizetési könnyítés engedélyezésére is van mód, ha a kérelmező megfelel az ehhez szükséges feltételeknek, és pénzügyi helyzete, a pénzintézet nehézségei miatt csak később rendeződik.