Leminősítheti a Fitch a magyar bankokat

Vágólapra másolva!
Felül fogja vizsgálni a Fitch Ratings a magyar bankokra vonatkozó minősítéseit miután elemezte, mekkora veszteséget jelent számukra a devizahitelesek kárpótlása, és miután felmérte, a külföldi anyabankok mennyire hajlandóak pótolni magyar leányaik tőkeállományát.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő szervezet több magyar bank állapota miatt fejezi ki aggodalmát közleményében, ezek közül legalacsonyabbra az Erste-t (b-) és a CIB-et (ccc) értékelik. A K&H sem áll jól (bb-), de az elemzők szerint sokkal jobban tudja majd kezelni a veszteségeket, mint a másik két bank.

Sokba fog kerülni

A Nemzeti Bank előzetes becslése szerint az árfolyamrés alkalmazása és a tisztességtelen kamat- és díjemelések miatt kifizetendő kártérítések miatt a bankoknak összesen 600-900 milliárd forintos veszteséget kell majd elkönyvelniük. A Fitch számításai szerint ezzel a magyar bankszektor tőkeállománya harmadával fog visszaesni év végén.

Az intézkedés hatása nagyban különbözni fog bankról bankra, mivel Magyarországon egy maréknyi hitelintézet termeli a szektor majdnem teljes profitját. Az is sokat számít majd, az egyes bankok portfóliójában mekkora hányadot képviselnek a devizahiteles szerződések.

Lesz, aki könnyebben viseli

A K&H anyabankja, a belga KBC szerint magyar leányának elegendő tőkéje van ahhoz, hogy elviselje az új törvényből fakadó terheket, melyek a bank becslései szerint elérhetik a 70 milliárd forintot.

Az OTP-nél úgy számolnak, legrosszabb esetben 147 milliárd forintba fog kerülni a hitelesek kártalanítása. A legnagyobb magyar bank azonban könnyedén el tud viselni ekkora veszteséget, mivel tőkehelyzete sokkal jobb, mint más hitelintézeteknek.