Az állami vásárlások miatt módosítják a költségvetést

Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az idei  költségvetés módosításra vonatkozó indítványt az Országgyűlésnek hétfőn, a javaslat az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszegét és hiányát 152 milliárd forinttal megemeli az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta az idei költségvetés módosításra vonatkozó indítványt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az indoklás szerint az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik.

A Főgáz megvásárlása

A Nemzeti Energiastratégia alapján kerül sor a Főgáz Zrt. magánkézben lévő 49,83 százalékos részesedésének megvásárlására az RWE-től. A cégvásárlást az energiaszektorban működő legfontosabb többségi állami tulajdonú társaság, az MVM Magyar Villamos Művek hajtja végre. Ezt követően kerülhet sor a Főgáz Zrt. többségi tulajdonának megvásárlására a Fővárosi Önkormányzattól - magyarázza az indítvány indoklása.

Állami kézben a műsorszórás

Az Antenna Hungária visszavásárlását az indoklás azzal magyarázza, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiának megfelelően azzal ismét állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is jelentős országos műsorszórás, illetve szétosztás.

Nem növeli a hiányt

A parlament honlapján olvasható indoklás szerint a javaslatban foglalt tranzakciók megvalósítása – a jelenlegi ismeretek szerint – nem érinti a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél tarthatóságát.

Vagy talán mégis

A Költségvetési Tanács (KT) már megvizsgálta az NGM tervezetét, és nem zárta ki annak kockázatát, hogy a tranzakciók egy része az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet is növelni fogja. A KT szerint a tervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet - olvasható a KT véleményében.