Pénteken tárgyal újra a Mol és a horvát kormány

Vágólapra másolva!
A Mol magyar olajvállalat és a horvát kormány tárgyalódelegációja július 25-re tűzte ki az egyeztetések következő fordulóját az INA horvát olajvállalat ügyében - közölte szombaton a horvát gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Ivan Vrdoljak a Hina horvát hírügynökségnek adott interjújában elmondta: reméli, hogy most, miután megszületett az Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök ellen az INA-Mol-ügyek egyesített perében hozott jogerős ítélet, a tárgyalások legfőbb témája a vállalat vezetési módjának megváltoztatása és a részvényesi megállapodás lesz. A Sanader elleni ítélet szerint a volt horvát kormányfő pénzt fogadott el a Moltól, hogy az megszerezhesse az irányítási jogokat az INA felett. (A Mol visszautasította a vádat.)
"Őszintén remélem, hogy (a magyarok) a tárgyalások első napjától kezdve elfogadják ajánlatunkat, méghozzá az új részvényesi szerződésről és az INA új igazgatásáról szóló javaslatot" - közölte Ivan Vrdoljak.

A legegyszerűbb megoldás

A gazdasági miniszter hozzátette, a megegyezés a magyar féllel a jelenlegi helyzet lehető legegyszerűbb technikai megoldását kínálná, mivel így az INA fejlesztése a lehető leghamarabb elindulhatna.
A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg Zágrábnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé.

Gazprom?

Válaszul azokra a spekulációkra, miszerint az orosz Gazprom energiaipari vállalat vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben, Vrdoljak azt mondta: neki az a legfontosabb, hogy egy stratégiai partner úgy döntsön, érdemes befektetni az INA már meglévő gyártási és finomítási rendszerébe, a viszonteladói hálózatba, a regionális pozíció fenntartásába és a vállalat munkatársainak szakértelmébe.
"Több külföldi vállalattal folytattunk tárgyalásokat az INA helyzetéről. Lehet ezt úgy értelmezni, hogy azok érdeklődnek az INA iránt? Valószínűleg igen, konkrét egyeztetések azonban nem voltak" - jegyezte meg a horvát gazdasági miniszter.