Az Európai Bizottság nem kapott új számlákat a kormánytól

Vágólapra másolva!
Az uniós támogatások elosztását végző rendszer ellenőrzése még folyamatban van, a Bizottság ennek ellenére kész befogadni a kormánytól érkező számlákat. Az új számlákat ki is fizetnék, ha kaptak volna ilyeneket. De nem kaptak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság még vizsgálják az uniós támogatásokat elosztó rendszert, ha arra utaló bizonyíték kerül elő, hogy rosszul működik, akkor dönthetnek a kifizetések befagyasztásáról. Ilyen döntést azonban eddig nem kellett meghozniuk, mert "Magyarország nem küldött új számlákat", mondták az Origónak. A Bizottság szerint Budapest eddig nem küldött április 15-e után lejáró számlát.

Hol a számla?

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor kedden azt mondta, hogy "Magyarország folyamatosan küldi meg számlaigényeit Brüsszelnek, ezek között azokat a számlákat is, amelyek április 15. után keletkeztek". Ezzel szemben szerda reggel a 444.hu már arról írt, Lázár János utasította az Államkincstárat, az elmúlt negyedév számláit küldjék ki Brüsszelbe. Szerettük volna megtudni az államtitkártól, akkor most küldtek-e eddig számlákat a Bizottságnak vagy sem, de nem tudtuk elérni. Az Államkincstárnál is érdeklődtünk (ők végzik a számlák továbbítását), választ egyelőre tőlük sem kaptunk.

Fizetnének

Kérdeztük az Európai Bizottságot, mihez kezdenének, ha számlákat kapnának a magyar kormánytól. Azt válaszolták, a magyar fél „bármikor küldhet számlát”, azt a 60 napos határidőn belül ki fogják fizetni. Kivéve, ha ebben az idősávban a még folyamatban lévő vizsgálat súlyos szabálytalanságokat tár fel a pénzek hazai elosztását végző rendszerrel kapcsolatban. Akkor ugyanis dönthetnek úgy (a feltételes módot hangsúlyozták), hogy visszatartják a kifizetéseket.

A vizsgálat még tart

A kormány két lépcsőben, 2014 január 1-ével és április 15-ével átalakította az uniós támogatások elosztását végző rendszert. Az Európai Bizottság az átalakításokat aggályosnak találta, ezért tárgyalásokat kezdeményezett a kabinettel, és megkezdte az új rendszer ellenőrzését. Az ellenőrzéssel már végeztek, a jelentéseket a Bizottság júniusban és júliusban megkapta, most az eredmények elemzése folyik. Ígéretük szerint a végleges jelentés hamarosan elkészül.