Az IMF szerint lassul a növekedés

Vágólapra másolva!
Lefelé módosította az éves gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az IMF. A feltörekvő piacok, köztük Magyarország, könnyen nehéz helyzetbe kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piacokat különösen a változó világgazdasági környezet állíthatja nehéz helyzet elé. Az amerikai központi bank hamarosan teljesen leállítja a pénzpumpát, a fejlődő országok ezért csak magasabb kamatok mellett tudnak majd új hitelekhez jutni. Hazánk számára ez pláne rossz hír, mivel a legtöbb minősítőcég a bóvli kategóriában tartja Magyarországot. A fejlődő országok csak komoly reformok bevezetésével fognak tudni stabil növekedést elérni – áll az IMF elemzésében.

Rossz volt az év eleje

Az IMF az első negyedéves adatok miatt rontotta a teljes évre vonatkozó növekedési kilátásokat. Az amerikai gazdaság a kemény tél és egy kisebb kiigazítás miatt lassult. Kínában az építőipar lassulása fogja vissza a gazdaságot, ezt a kormány élénkítő lépésekkel igyekszik kompenzálni. Az euróövezet országait a magas munkanélküliség és az alacsony infláció fékezik.

A háború rossz az üzletnek

Oroszországban gyakorlatilag teljesen leálltak a beruházások, a külföldi tőke menekül az országból. Az IMF áprilisban még 1.3 százalékos idei és 2.3 százalékos jövő évi növekedést jósolt, most már csak 0.2 és 1 százalékra számít. Hosszú távon a Közel-Kelet egyre jobban eszkalálódó katonai konfliktusai is nagy kockázatot jelentenek.