Vágólapra másolva!
Csepreghy Nándor az Origónak elismerte: tévesen állította, hogy Magyarország április 15. után keletkezett számlákat küldött Brüsszelnek. A számlákat az Államkincstár tartotta vissza, de ezt nem politikai utasításra tette, a késlekedés a normális ügymenet része volt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság májusban oldotta fel az uniós támogatások számláinak kiküldésére vonatkozó áprilisi tilalmát. A kormány ezt követően elküldte a számlákat a Magyar Államkincstárnak (MÁK), amely azonban nem továbbította őket Brüsszelnek. A MÁK ezt nem politikai utasításra tette, a számlák kiküldésére azért nem kerített sort, mert a pénzforgalmi egyensúly azok nélkül is rendben volt – mondta Csepreghy Nándor.

Normális ügymenet

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint teljesen normális, hogy az Államkincstár csak a július 21-ei héten kezdte meg az április 15. után keletkezett számlák kiküldését. A számlákat a MÁK általában késlekedve küldi el az Európai Bizottságnak, annak függvényében, hogy a kifizetésükre mikor van szükség a pénzforgalmi egyensúly fenntartásához. Mivel április 15. után Brüsszel még a korábban keletkezett számlákat kapta meg és fizette ki, a későbbiek elszámolására nem volt szükség.

A kormánytól a MÁK-ig

A kormányzati szervek az áprilisi és az az utáni számlákat továbbították az Államkincstárnak, vagyis a kabinet szempontjából a számlák kimentek. Csepreghy Nándor ezzel magyarázza a tévedését, ő ugyanis annak már nem nézett utána, hogy ezek a számlák eljutottak-e a bizottsághoz. Ezért mondta, hogy Magyarország az április 15. után keletkezett számlákat folyamatosan küldi Brüsszelnek.

Politikai perpatvar

Az Államkincstárat Lázár János július 22-én utasította az április közepe után keletkezett számlák kiküldésére. Erre a beavatkozásra az államtitkár szerint csak azért volt szükség, mert a sajtóban komoly visszhangot váltott ki, hogy Brüsszel július vége felé még nem kapott új számlákat. A helyzetet tovább élezte, hogy a Miniszterelnökség nevében Csepreghy Nándor egymásnak – és a tényeknek – ellentmondó nyilatkozatokat tett a számlák kapcsán (az Origó korábbi cikkei itt és itt olvashatók).

Még nincs vége

A kabinet az év elején két lépésben alakította át az uniós támogatások elosztását végző rendszert. Az átalakítások uniós vizsgálata már befejeződött, az Európai Bizottság az eredmények értékelését végzi. Ha az ellenőrzés során arra jutnak, hogy az új rendszer nem működik megfelelően, akkor a most megküldött számlák kifizetését visszatarthatják.