Nem állapodott meg a zágrábi kormány és a Mol

Vágólapra másolva!
Ötödször is eredménytelen volt a Mol és a zágrábi kormány küldöttségének találkozása. A horvátok állítólag új szerződéssel szabályoznák az INA irányítását, de még nincs konkrét javaslatuk.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány és a Mol tárgyalásainak pénteki, ötödik fordulója is eredménytelenül végződött. Ezúttal sem sikerült megoldást találni, mondta Ivan Vrdoljak. A horvát gazdasági miniszter szerint a Mol az elmúlt tíz hónapban egyetlen konkrét javaslatot sem adott. „Közölték is velünk, hogy nem is kapunk semmilyen javaslatot”, mondta Ivan Vrdoljak.

Elégedetlen a Mol is

A tárgyalásokról közleményt adott ki a Mol. A cég szerint "Ivan Vrodljak nem közölte a horvát kormány álláspontját az INA FB vállalatirányítási javaslatáról, ahogy azt sem erősítette meg, hogy a horvát kormánynak valóban előfeltétele-e az, hogy a MOL nem-konszolidáltnak tüntesse fel az INA-t pénzügyi jelentéseiben?" A Mol szerint nem sikerült üzleti ügyekről tárgyalni és, hogy a miniszter korábbi, a szabályozási környezet megváltoztatásáról szóló ígéreteivel kapcsolatban sem tett konkrét javaslatot. A MOL továbbra is nyitott a tárgyalások folytatására a horvát kormánnyal.

Jogerős ítélet

A horvát kormány az Ivo Sanader volt miniszterelnök elleni jogerős ítéletre hivatkozva új részvényesi szerződést ajánl a Mol-nak, írja a Jutarnji list. Ivan Vrdoljak szerint erről a Mol képviselői hajlandók lennének tárgyalni. Ivo Sanader 8 és fél év börtönbüntetést kapott, mert a bíróság szerint kenőpénzért átengedte az INA irányítási jogait. Az új szerződésre a horvát fél tesz javaslatot, és a zágrábi lap szerint a tárgyalások következő fordulójának egyik napirendi pontja lehet.

Nemzeti érdek

Ivan Vrdoljak szerint Horvátország szuverén állam, amelynek meg kell védenie nemzeti érdekeit. Bár spekulációnak nevezte a felvetést, hogy a zágrábi kormány megvásárolja a Mol részesedését, a gazdasági miniszter azt mondta, hogy az az egyik lehetőség. „Ha egyszerű lenne megvenni a részvényeket, valaki már megtette volna”, mondta Ivan Vrdoljak.

Tavaly óta tárgyalnak

A horvát olajvállalatban - a kistulajdonosok mellett - a Mol-nak 49,08 százalékos részesedése van, a zágrábi kormánynak pedig 44,84 százaléka. A két nagy részvényes tavaly kezdett el tárgyalni: Zágráb nehezményezi, hogy a Mol 49 százalékos részesedéssel gyakorolja az irányítási jogokat, és ezt politikai kérdésként összekötötte az Ivo Sanader elleni eljárással.