A devizahitelesek viszik az Erste Bank pénzét

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank Hungary Zrt. saját tőkéje június végére több mint 10 százalékkal csökkent a devizahiteleseket megsegítő első törvény következményeként.
Vágólapra másolva!

A bank rendkívüli tájékoztatása kitér arra, hogy a saját tőke csökkenése a céltartalék képzés következménye, amelyre a devizahiteleseket megsegítő első törvény miatt kényszerült. A bank tőkemegfelelési mutatója azonban továbbra is meghaladja a jogszabály által előírt mértéket.

A saját tőke mérséklődését a bank a 2014. június 30-i fordulónapra vonatkozóan az előzetes, nem auditált adatok alapján tette közzé a 2013. december 31-i adatokhoz viszonyítva.

Az Erste Bank Hungary konszolidált, nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint számított saját tőkéje tavaly december 31-én 183,8 milliárd forint volt, vagyis a saját tőke az idei első félév végére több mint 18,3 milliárd forinttal csökkent.

A bank korábban az MTI-vel azt közölte, hogy akár 300 millió euró, azaz 92,8 milliárd forint negatív hatással számol a fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozattal kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényhez kapcsolódóan.