Ötszörös különbség is lehet a diákszámlák között

diákok
Vágólapra másolva!
Szeptemberben kezdődik az új tanév, az egyetemistáknak pedig - ha eddig megúszták - bankszámlára is szükségük lesz. Ezért összeszedtük a bankok egyetemistáknak szánt ajánlatait. A választás legtöbbször egy életre szól.
Vágólapra másolva!

A diákoknak is több száz forintba kerül a számlavezetés havonta, a legrosszabb és legjobb ajánlat között több mint ötszörös különbség is lehet. Az átlagos egyetemi diák költségvetéséhez képest mindenképp jelentős összegekről beszélünk. De az első bankválasztás nemcsak ezért fontos, hiszen a legtöbbször egy életre szól.

Ötszörös különbség a számlacsomagok között

A felvételizők közül sokan lehetnek azok, akik most keresnek saját számlacsomagot maguknak elsőként. Mindenképp érdemes a döntésre több időt is szánni, hiszen nagy különbségek vannak a számlacsomagok között. Érdemes a banki ügyintézés során az ingyenes készpénzfelvételt is kérni, amit minden 16. életévét betöltött személy megtehet.

A példábank a számlára 20 ezer forint érkezik havonta, 5 ezer forint utalást indítanak, 5 eezer forint készpénzt vesznek fel, vásárlásra pedig 10 ezer forintot fordítanak Forrás: Bankmonitor.hu





Nagy
eltérések

Átlagos pénzhasználatnál így az ATM-díjakkal már nem is kell számolni. Marad a számlavezetés, az utalás és a bankkártya díja. A Bankmonitor adataiból látszik, hogy első a Sberbank, ahol a teljes költség 129 forint. Azt a K&H és az OTP ajánlata követi több mint 100 forintos lemaradással. A dobogó után nagyobb ugrások következnek, a legdrágább számlacsomag már ötször drágább, mint az első helyezett.


Nem nagyon váltunk

A Budapest Bank tavalyi felméréséből kiderült, hogy nagyon sokáig hűségesek vagyunk a bankunkhoz. Ez azt jelenti, hogy sokan még akkor sem keresnek újat, ha a költségek növekedését tapasztalják. Épp emiatt alakult ki a bankokban, hogy szívesen adnak a diákoknak akár nagyobb kedvezményeket is, hiszen ők lesznek azok, akik később is a banknál intézik pénzügyeiket.

Forrás: Budapest Bank