Rászáll a NAV a vendéglátóhelyekre a fővárosban

Vágólapra másolva!
Vidékről is hoznak erősítést, a szabálytalan blokkokra hajtanak.
Vágólapra másolva!

Átfogó ellenőrzésbe kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a budapesti vendéglátósok körében, megelégelve azok kirívóan alacsony adózási fegyelmét – közölte a NAV. Más régiók revizorait is mozgósítják, és napi 24 órás fellépésre készülnek. A cél, hogy elérjék, hogy a vendéglátóhelyek szabályos bizonylatot adjanak bevételeikről.

A NAV fedett próbavásárlásainak tapasztalatai szerint a főváros turisták által látogatott belső kerületeiben kirívó mértéket öltött az egyébként magas árakkal működő vendéglátóhelyek bevételeltitkolása. Általában az ellenőrzések egyharmadában, de ebben a szektorban ennek kétszeresében derül ki valamilyen szabálytalanság. NAV erre a területre fog koncentrálni, de azt írják, hogy az online pénztárgépektől érkező adatok alapján jogkövetőnek ítélt vendéglátóhelyeket nem kívánják zaklatni.

A vendégeket jellemzően „nyugtának látszó blokkal” tévesztik meg, azt a látszatot keltve, hogy szabályos bizonylatot adtak. A NAV szerint volt rá példa, hogy amikor az egyik vásárlónak feltűnt a hamis blokk, a pincér szabályos pénztárgépi nyugtát csak többszöri, határozott kérésre volt hajlandó adni. Olyan is előfordul, hogy csak az alkoholos termékek eladását rögzítik, a többi fogyasztást már nem.

A NAV az emelt ellenőrzési szintet mindaddig fenntartja, amíg az érintetteknél a nyugta- és számlaadási fegyelemben javulást nem tapasztal – írják.. A törvénysértésen ért vendéglátósok szigorú büntetésre – az egymillió forintos felső határhoz közeli összegű bírságra, és ismételt mulasztás esetén üzletbezárásra – számíthatnak.