Sorra érkeznek a feljelentések az E.ON-gázüzletág felvásárlása miatt

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával a Demokratikus Koalíció is feljelentést tesz az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt - közölte Varju László a párt országgyűlési képviselője, a DK elnökségi tagja. A hanyag döntéssel szavai szerint több száz milliárd forintos kár keletkezett, amiért azoknak, akik a döntést meghozták, felelniük kell.
Vágólapra másolva!

Varju László emlékezetett arra, hogy a DK már a gáztározók visszavásárlásának időszakában jelezte, hogy a szerződés megkötését alapvetően kifogásolja, mert az százmilliárdos nagyságrendű kárt okozhat az országnak. A napokban egy peres eljárás kapcsán nyilvánosságra került hivatalos dokumentumok alapján elmondható, hogy a kár mértékét akkor alábecsülték, hiszen az a 600 milliárd forintot is elérheti - mondta.

Forrás: Origo

A Mol-csomag sem kellett volna

Az energiaszektort érintő első hibás lépés Varju László szerint a Mol részvénycsomagjának visszavásárlása volt, számítása szerint ez önmagában 150 milliárd forintos kárt eredményezett, hiszen már a vásárlás pillanatában jelentősen csökkent a részvények értéke. A DK elnökségi tagja felhívta a figyelmet arra is: az állam vezetékhasználati jogokat adott át magántársaságoknak, amelynek szavai szerint az lett az eredménye, hogy az olcsóbban beszerezhető gázból keletkezett nyereséget magánszemélyeknek, illetve offshore-cégeknek engedte át, így ez a három elem együtt közel ezer milliárd forint értékű kárt okozott.

Orbán lebukott

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "lebukott", hiszen a napokban nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy "közel 600 milliárd forintot égetett el" az E.ON gáztározóinak megvásárlásával. Tóth Bertalan, az MSZP-frakcióvezető-helyettese azt mondta, beigazolódott korábbi gyanújuk arról, hogy a miniszterelnök egy olyan szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON vezetőivel, amely konkrét összegeket és ütemtervet tartalmazott, de a gáztározókra vonatkozó adatokat csak a vásárlás után ismerheti meg a kormány. A politikus ezt ahhoz hasonlította, mintha a kabinet a motorháztető felnyitása nélkül vett volna egy használt autót, amelyről a vásárlás után kiderül, nincs motorja.

Ki a felelős?

Tóth Bertalan szerint beigazolódott az is, hogy a villamosművek a piaci árnál magasabban vásárolta meg az E.ON gáztározóit. Az MSZP ezért annak kivizsgálását kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy az elmúlt évben mennyi pénzébe került az adófizetőknek az ügylet, továbbá tervez-e felelősségre vonást a villamosműveknél és a vagyonkezelőnél.

Vizsgálatot akarnak

Emlékeztetett, az MSZP korábban büntetőfeljelentést is tett az ügyben, amelyet a rendőrség vizsgálat nélkül elutasított az azóta nyilvánosságra került, akkor még üzleti titokként kezelt adatokra hivatkozva. Tóth Bertalan tájékoztatása szerint most megvizsgálják, ismét feljelentést tegyenek-e az Együtt-PM-hez hasonlóan, valamint egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is tervezik és az Európai Bizottságot is tájákoztatni kívánják tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

Reagált a Fidesz

Az E.ON földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlása szociális- és energiabiztonságot garantál a magyar emberek számára - reagált közleményben a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt szerint a tranzakció garantálja a rezsicsökkentés biztonságát és olyan eszközt ad a kormány kezébe, amellyel végre beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe. Magyarország többé nem áll kiszolgáltatottan és feltett kezekkel a lakosság gázellátását érintő ügyek előtt. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték.