Az orosz embargó miatt olcsóbb lehet a tej

Vágólapra másolva!
Az orosz importtilalom felerősíti az árak csökkenését a magyarországi agrártermékek piacán. Bennragad az áru az unióban, óriási lesz a kínálat, így például csökkenhet a tej fogyasztói ára.
Vágólapra másolva!

Lukács László agrárszakértő, a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója azt követően mondta el véleményét, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a legfrissebb tájékoztatóját a mezőgazdasági termelői árak alakulásáról. A pénteken közölt adatok szerint a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára 9,8 százalékkal volt alacsonyabb júniusban, mint tavaly ugyanekkor. Ezen belül a növényi termékek termelői árának csökkenése júniusban tovább gyorsult, a májusi 14,9 százalékos esés után 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint egy évvel korábban. Lassult az élőállatok és állati termékek felvásárlási árának növekedése, 1,9 százalékos volt a tizenkét havi drágulás a májusi 2,3 százalék után.

A felvásárlási árat derékba kapta az embargó

A szakértő szerint problémát jelent, hogy a mezőgazdasági termékek felvásárlási árának alapvetően csökkenő tendenciáját "derékba kapta" az orosz embargó, felerősítve azt. Úgy vélte, az embargó közvetett hatása jelentős, mivel piaci zavart okozhat, hogy más országok - Németország, Lengyelország, Spanyolország - termékei bennragadnak az unióban.

Szükség lenne az áfa csökkentésére

Ha az embargó kitart az év hátralévő részében, az kínálati piacot teremt, így egyensúlyvesztés következhet be. Ha piaci zavar keletkezik, az jelentős fogyasztói áresést vetít előre - mondta. Lukács László szerint EU-konform piacvédelmi intézkedéseket kellene foganatosítani, ezek közül az áfa-csökkentés szükségességét és a tisztességtelen piaci szereplők elleni határozottabb fellépést emelte ki.

Hiteltámogatást kellene adni a termelőknek

Emellett a növekedési hitelprogramban a jelenleg elérhetőnél nagyobb összegre - és más fedezeti összetételben garantálva - olyan állami hiteltámogatást kellene kidolgozni, ami segít átvészelni az ágazat szereplőinek ezt az időszakot.