Visszaütött az importtilalom Oroszországra

Vágólapra másolva!
Oroszország egyes részein máris 25-40 százalékkal emelkedett egyes élelmiszerek ára az importtilalom bevezetése óta.
Vágólapra másolva!

Augusztus 7-e óta a feldolgozott sertéshús ára hat százalékkal emelkedett Moszkvában, 23,5 százalékkal Szentpéterváron. A városban most 25,8 százalékkal kerül többe a csirkehús, mint az importtilalom bevezetése előtt – mondta el a Kommerszant című lapnak Anatolij Kotov, az önkormányzat illetékese.

Az importtilalmat Moszkva az ukrajnai politikája miatt bevezetett nyugati szankciókra válaszul hozta.

A Távol-Keleten még rosszabb a helyzet

Szahalinon a sajt ára tíz, a húsé 15 százalékkal emelkedett, míg a csirkecomb hatvan százalékkal kerül többe – mondta az orosz lapnak Nyikolaj Boriszov, a helyi önkormányzat agrárfelelőse.

A Tengermelléki határterületen a kínai alma ára a harmadával emelkedett, bizonyos húsfajták 26, a hal 40 százalékkal kerül többe. (Kínára nem vonatkozik az importtilalom, az ottani cégek töltik ki a nyugati áruk hagyta űrt.)

A kormányfő nem hitte

Dmitrij Medvegyev kormányfő hétfőn azt mondta, nem feltételezi, hogy az importtilalom az árak emelkedéséhez vagy hiányhoz vezetne. Hozzátette azonban azt is, hogy reméli, a tilalom – amely egy évig érvényes – nem fog ilyen hosszú ideig tartani.

Az embargó különösen Litvániát és Lengyelországot sújtja a BBC szerint, ahonnan elsősorban friss gyümölcsöt és zöldséget szállítottak Oroszországba.