Lazít az embargón az orosz kormány

Vágólapra másolva!
Az orosz szakhatóság újabb négy régióban ellenőriz McDonald's éttermeket, a mezőgazdasági szankciókon viszont lazít a kormány.
Vágólapra másolva!

Az orosz állam több terméket is levett az augusztus 7-én meghirdetett mezőgazdasági szankciós listáról: a lazacot, a pisztrángot, különböző vetőmagokat, a laktózmentes tejet és más specifikus termékeket.

A kormány azért visszakozott, mert bár engedélyezte a chilei lazac importját, és erőlteti a saját haltenyésztés felfuttatását, az embargó miatt az Oroszországban kedvelt lazac ára hirtelen megemelkedett.

Növekszik a nyomás

Miközben a szankciók enyhítésével több európai vállalaton csökken a nyomás, az amerikai McDonald's-láncon növekszik, mert az illetékes orosz szakhatóság vizsgálódni kezdett oroszországi éttermeinél.

A Roszpotrebnadzor, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság szerdán már bezáratott Moszkvában négy gyorséttermet különböző előírások megsértése miatt. Ennek a hatására a vállalat részvényára 0,36 százalékkal esett a New York-i értéktőzsdén.

Az orosz hatóság csütörtökön jelezte: a jövő héttől még több McDonald's-étterem „véletlenszerű” ellenőrzését tervezi országszerte.

Elemzők szerint a szigorúság fegyvere könnyen az orosz beszállítóknak okozhat bajt, ugyanis már négy éve tőlük származik az alapanyagok 80 százaléka.

Az amerikai étteremlánc 1990 óta van jelen Oroszországban, jelenleg 438 étteremmel. A vállalat 2013-as pénzügyi jelentése szerint a globális üzemi eredmény 35 százalékát az európai üzletek adták, amihez jelentős mértékben járult hozzá az orosz piac.