Egyre inkább magyarok állják az államadósságot

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint kedvező esetben már jövőre az államadósság nagyobb része lehet belföldi kézben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzetnek Borbély László András kifejtette, hogy szerinte ez kedvezően befolyásolhatja az ország kockázati besorolását, hiszen a hazai befektetők egy esetleges krízis esetén nem hátrálnak ki a magyar papírok mögül. Az is növeli a stabilitást, hogy a hazai befektetőknek kifizetett kamatok nem távoznak az országból.

Egyre hosszabb lejáratú papírokat veszünk

A szakember elmondta, az év elején 61 százalék volt a külföldi finanszírozók aránya, de az év végére már 53 százalékra csökkenhet. Az állampapírok idei 1650 milliárd forintos növekményéből a háztartások 442 milliárd forintot vásároltak, ráadásul növekvő arányban 3-6 éves lejáratú papírokat.

Borbély László András szerint az év végére az államadósság a 79,4 százalékos GDP-arányos szint alá csökkenhet, megfelelve az alaptörvényben rögzített elveknek. A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy az államadósság az első fél évben 2400 milliárd forinttal emelkedett, de ez a második fél évben esedékes jelentős visszafizetések hatására - kedvező forintárfolyamot feltételezve - az éves finanszírozási igénynek megfelelő 1000 milliárd forintos szintre mérséklődik.

A devizaadósság a második félévben csökkenhet

A devizaadósság az idén az első fél évben 400 milliárd forinttal nőtt a forintgyengülés és 750 milliárd forinttal a kibocsátások miatt. A második fél évben viszont 1400 milliárd forinttal csökken a devizaadósság, így az állomány alacsonyabb lesz az év végén a tavalyinál.

Az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, ebből 3 milliárd az év második felében. Ezt egészíti ki 1,5 milliárd euró előtörlesztés és visszavásárlás.