Árat emelnének a gyógyászatisegédeszköz-gyártók

Vágólapra másolva!
Négy gyógyászati segédeszközt gyártó cég levélben fordult az egészségügyért felelős államtitkársághoz kormányzati intézkedést kérve a tartósan gyenge forint hatásainak ellentételezésére.
Vágólapra másolva!

A cégek azt kérik, hogy a kormány tegye lehetővé számukra, hogy szeptember 1-től minden támogatott gyógyászati segédeszköz esetében érvényesíthessék a jogszabályban szereplő öt százalékos áreltérést, vagyis áremelést – írja a Világgazdaság.

Ez a betegek által fizetett térítési díjak növekedését jelentené, mivel a támogatás alapját képező árat, vagyis azt, amelyet a társadalombiztosítás elfogad, 2003 óta nem emelhetik a gyógyeszköz gyártói és forgalmazói. Az eszközök árának ennyire hosszú ideje óta tartó befagyasztása minimálisra csökkentette az árréseket.

A cégek a levélben úgy fogalmaznak, ha nem kapnak segítséget, első lépésként drasztikus költségcsökkentést lesznek kénytelenek végrehajtani, ami elsősorban létszámleépítést jelent, a továbbiakban pedig egyes termékeiket ki kell vonniuk a támogatott körből, ami az ellátás romlását okozhatja.