Folytatódnak a devizahiteles perek

Az első tárgyalás most kezdődik, a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében dönthet a bíróság. Fővárosi Törvényszék, devizahitelesek pere
Vágólapra másolva!
Ma délelőtt Milton Hitelezési Zrt. és a K&H, majd kora délután az MKB Bank devizahiteles pere van soron. Az első pert a múlt héten az állam nyerte, de most a nagyobb pénzintézeteken van a sor. A mai második tárgyalás érdekessége, hogy egy állami bank perelheti az államot.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet elvesztette az első devizahiteles pert az állammal szemben, ennek értelmében vissza kell fizetnie alig 100 devizahitelesének a kamatemelések miatti túlfizetéseket. Az első perben azért vesztett a takarék, mert nem tudta bizonyítani, hogy az általános szerződési feltételei (ászf) teljesen megfeleltek a devizahiteles törvény elvárásainak, az egyéni szerződéseket pedig nem vizsgálhatják a bírók.

Az első tárgyalás, ahol az állam nyert Fotó: Bielik István - Origo

A nagyobb bankok feladata is ugyanez, be kell bizonyítaniuk, hogy a devizahiteles szerződésekhez használt ászf-ek megfeleltek a törvényi kritériumoknak. Mivel a takarékhoz képest a bankok több hitelt folyósítottak, a szerződéseik mellett használt ászf-eket is jobban kidolgozták, hiszen sok ügylet esetén kevésbé lehet az egyéni szerződésekben minden feltételt rendezni.

Állam vs. állam

A mai nap egyik érdekessége, hogy az MKB már állami bankként harcol az igazáért. Vagyis sokak értelmezésében az állam perli az államot. A helyzet ennél jóval bonyolultabb. Azon túl is, hogy az állami felvásárlás valószínűleg csak szeptemberben érhet véget, még több érv szól a bank keresete mellett.

Bármilyen állami szerv, nem csak egy bank, felelős a saját gazdálkodásáért. Ennek része az is, hogy minden jogi lehetőséget kihasznál a veszteségei mérséklésére. Ebben az esetben sem kell mérlegelnie az MKB vezetésének, hogy elméletben a saját tulajdonosa ellen perel. A saját feladata csak annyi, hogy gazdálkodását a lehető leghatékonyabban végezze, és teljesítse a bankként betöltött céljait is, ami legfőként a betétesek védelme.

Az MKB Bank épülete Budapesten Forrás: MTI/Soós Lajos

Az MKB tehát nem azért perel, mert a kereset beadásakor még nem volt ismert a tulajdonosváltás, vagy mert még nincs helyén az új vezetés. Azért perel, mert egy független, bár állami tulajdonú bank, amely felelősen gazdálkodik.