Újabb 216 milliós bírság a bankszektornak

MNB hitelprogram
Vágólapra másolva!
Az MNB befejezte a teljes hitelintézeti szektort érintően folytatott vizsgálatát, hogy az intézmények a jogszabályokkal összhangban módosították-e egyoldalúan a bankszámlák, bankkártyák díjait, jutalékait vagy költségeit. A jegybank négy vizsgálati szakaszban összesen 1,86 milliárd forint bírságot szabott ki és 142 intézménnyel szemben hozott intézkedést.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt időszakban újabb 39 pénzügyi szervezetnél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az érintett piaci szereplők 2012. január 1-je és 2014. május 23-a között a jogszabályokkal összhangban változtattak-e egyoldalúan a konstrukcióik díjain, jutalékain vagy költségein. Eddig közel 1,3 milliárd forint bírságot szabott ki.

Origo.hu

2014. július végén újabb 62 pénzügyi szervezetnél tárt fel jogszabálysértéseket, melyből 4 esetben kötelezéseket előíró intézkedések alkalmazására és további 58 esetben a kötelezés mellett 386,5 millió forint bírságot szabott ki.

Vizsgálatok 1. köreVizsgálatok 2. köreVizsgálatok 3. köre
Vizsgált intézmények
száma (db)
352062
Jogszabálysértéssel érintett
intézmények száma (db)
351062
Bírság összesen (Mrd Ft)118671,75386,5

Újabb 216 milliós bírság

A most lezárt (4. kör) vizsgálatok során feltárt jogsértések – a korábbiakhoz hasonlóan – a következők voltak: 1) hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett ok-lista a szerződésben, üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben; 2) a kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb, mint 2 hónappal hirdették meg; 3) a kedvezőtlen szerződésmódosítás hatályba lépése előtt 2 hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat ingyenes felmondási jogukról; 4) elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát; 5) az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás új díjfajta bevezetésével történt; 6) korábbi „díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciót tettek fizetendővé, ami szintén új díj bevezetését jelenti; 7) megváltoztatták a díjszámítás módját.

Az MNB – a 2014. augusztus 26-án közzétett határozatok alapján – 35 esetben kötelezést tartalmazó intézkedéseket írt elő az intézmények számára, és ebből 33 esetben fogyasztóvédelmi bírság kiszabását is indokoltnak tartotta, mindösszesen 216,5 millió forint értékben.

Visszaadják a pénzt

A vizsgált intézmények – amennyiben eddig még nem hoztak ilyen intézkedést – október 15-éig kaptak határidőt arra, hogy az érintett fogyasztók számára visszatérítsék a jogtalanul felszámított díjakat, ennek végrehajtásáról pedig október végéig kell beszámolniuk a jegybank részére.