Megugrott az orosz infláció

Vágólapra másolva!
Nőtt az infláció augusztusban Oroszországban, amely a múlt hónap elején leállította az élelmiszerimportot Nyugat-Európából - közölte csütörtökön az orosz statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban az éves infláció 7,6 százalék volt a júliusi 7,5 százalék után. Júliusban lassulni kezdett ugyan a fogyasztói áremelkedés, ezt a trendet azonban megfordította az élelmiszerbehozatal augusztus eleji leállítása.

Oroszországban augusztusban általában minimális az infláció, ha van egyáltalán, a szezonális gyümölcsök és zöldségek árának esése miatt. A zöldség- és gyümölcsárak 10,7 százalékkal csökkentek augusztusban az előző hónaphoz képest, miközben 2,5 százalékkal drágult a hús és a csirke, valamint 1,4 százalékkal a hal. Az élelmiszerárak összességében augusztusban 0,5 százalékkal csökkentek júliushoz képest.
Augusztusban a havi bázisú infláció 0,2 százalék volt az egy évvel korábbi 0,1 százalék után.

Az idei év első nyolc hónapjában 5,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, tavaly ugyanebben az időben 4,45 százalék volt az infláció. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium augusztus végén a korábban prognosztizált 6 százalékról 7-7,5 százalékra módosította éves inflációs várakozását.