Jön az újabb iparosítás Magyarországon

Varga Mihály, Nyíregyháza,
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben címmel rendezett 52. Közgazdász-vándorgyűlésen
Vágólapra másolva!
Továbbra is fontos az adósság leépítése, az államkiadások lefaragása, miközben kiépülhet az 50 százalékban magyar tulajdonú bankszektor – értékelte Magyarország helyzetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az 52. Közgazdász-Vándorgyűlésen, Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

Nyolc éve arra a konklúzióra jutottunk ezen a rendezvényen, hogy a fogyasztási típusú adókra kell helyezni nagyobb hangsúlyt, szélesíteni kell az adóbázist és nyitni kell az Unión kívüli országok felé – köszöntötte a Közgazdász-Vándorgyűlés résztvevőit Kovács Árpád, a Költségvetési Társaság elnöke még Varga Mihály előadása előtt. De az alaphangulathoz még hozzájárulhatott Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fideszes polgármesterének beszéde, aki a térségben lezajlott fejlesztéseket részletezte, mint például a Lego.

A kormány feltételezése

Az élet minket igazolt, sőt sokkal kedvezőbben alakult az események, mint reméltük - kezdte előadását Varga Mihály. Örülünk, hogy 3,9 százalékos növekedést értünk el, ami az EU élmezőnyébe helyez el minket. Saját környezetünk helyzete nem túl fényes, a gazdasági kilátások romlanak. Külpolitikai feszültségeink is vannak, Magyarország egy háborús térséggel lett határos. Ez további romlást is okozhat – véli Varga.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben címmel rendezett 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Forrás: MTI/Balázs Attila

Csökkenhet a feketegazdaság

Nagyon jelentős itthon a feketegazdaság, valahol 20 és 30 százalék között van. A miniszter szerint elérhetjük a jövőben, hogy ez az európai átlagos szintre szoruljon. Célunk, hogy közelítsük a 7-8 százalékos feketegazdasággal rendelkező Ausztriát. Vannak sikereink, mint például az online pénztárgépek, hiszen ezek már érezhetően hozzájárulnak az ország kifehérítéséhez – véli. Elmondása szerint a kormány elvárásai szerint alakul azóta a jövedéki adóbevétel is.

Nőhet a foglalkoztatottság

A miniszter szerint elértük, hogy 4,1 millióan dolgozzanak. Célunk pedig az, hogy 5 millióan dolgozzanak. Kiemelte, hogy ezt beruházásokon keresztül szeretnék megteremteni, például a vállalkozások terheinek a csökkentésével. Kormány számára nem az a cél, hogy közfoglalkoztatás keretében jussanak tömegek jövedelemhez. Ez csak egy út lehetne a munkaerőpiac felé. Varga szerint a közmunkaprogramban résztvevők 8 százaléka kerül vissza a munka világába. Emiatt növelik a program költségvetését is idén.

Hazai bankok 50 százaléka magyar kézbe kerül

Szeretnénk elérni, hogy a hazai bankrendszer 50 százaléka magyar tulajdonban legyen – nyomatékosította Varga. Szerinte ez azért szükséges, mert a külföldi bankok nem járultak hozzá megfelelő mértékben a vállalati hitelezéshez a válság után. Ezért került sor az MKB állami felvásárlásra is, bár ez csak átmenetileg történt. A feljavítás után értékesíteni fogjuk a bankot – modta.

Az MKB Bank nagyméretű reklámja a Nyugati téren. Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ősszel végigmehet egy elszámolás, amit a perek és a kúria jogegységi döntése kényszerített ki. Minisztériumi becslés 3 milliárd euróra teszi a bankrendszer terheit ebben az ügyben. Ez után kerülhet sor, valamikor jövő év elején a devizahitelek kivezetésére, ez a lakáscélú jelzáloghiteleket fogja érinteni.

Hozzányúlhatnak a bankadóhoz

Ez után szükséges lehet a bankadó és a tranzakciós illeték felülvizsgálata és apróbb módosítása – mondta Varga. Erre hajlandó is lesz a kormány a miniszter szerint.

Nincs adóssága az önkormányzatoknak

Az állami adósságátvállalás után már nincs jelentős adóssága az önkormányzatoknak. A kormányzat célja, hogy mostantól szorosan tartsa a gyeplőt. Ezután működési hiány nem tervezhető például az önkormányzatoknál.

Demográfia problémája

Magyarország nagy problémája a születések alacsony száma, ami a gazdaság nagy fékezője lehet. Ezért fő célja a kormánynak a családok támogatása – mondta Varga.

Fenntartható növekedési pálya

Jelenlegi célunk, hogy a 3,9 százalékos gazdasági növekedés minél inkább megmaradhasson. Ez fiskális fegyelem mellett együtt kell járjon az uniós források minél jobb felhasználásával. Az államháztartási kiadási oldalát 45 százalékra szeretnék csökkenteni – mondta el a miniszter. Iparosításnak is be kell indulnia, ami a beruházási ráta 20 százalék fölé emelését jelentené Varga szerint.

Az ország újraiparosításának stratégiájának legfrekventáltabb pontjai lehetnek, a járműipar, az élelmiszeripar, a logisztika, az elektronika, egészségipar.