Három milliárd euró kell majd a bankoknak

Balog Ádám Matolcsy György Matolcsyék elmentek addig, ameddig akartak
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) Balog Ádám alelnök (j) társaságában az MNB épületében, ahol a hazai vezető kereskedelmi bankok vezetőivel találkozott 2013. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
A Közgazdász-vándorgyűlés záró előadóinak sorából hiányzik Matolcsy György, aki külföldi útja miatt volt kénytelen lemondani a részvételt. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke után Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Balog Ádám, a jegybank alelnöke beszél. 
Vágólapra másolva!

Három éven át 3 százalék alatt

Teljesültek az alaptörvényben is szereplő adósságcsökkentési követelmények – mondta el Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Szóhasználata szerint kézben tartottuk a gazdálkodás, így sikeresen lezajlott a központi költségvetés konszolidációja. Három éven át 3 százalék alatt volt az államháztartás hiánya, ezalatt szerinte folyamatosan csökkent az államadósság (valószínűleg árfolyamhatás nélkül értette).

A számvevőszéki elnök a költségvetési konszolidációt veszélyeztető kockázatokra is rámutatott. Így például hangsúlyozta azt, hogy az uniós támogatások felhasználásának egyenlőtlen eloszlása miatt 2016-ban sokkal kevesebb pénz kerülhet felhasználásra. Ez a gazdasági növekedés egyik fontos "motorjának" lassulását okozza, amit ellensúlyozni kell.

Kockázatot jelent szerinte az egészségügyi szakellátási és a közoktatási feladatok állami szervezésbe kerülése is, keresni kell a méretgazdaságosság optimumát, hiszen "egyközpontú irányítási rendszerrel a napi gazdálkodási feladatok nem láthatók el jól". További gond lehet szerinte, hogy az önkormányzatok önként vállalt feladatai meghaladhatják a települések finanszírozási lehetőségeit, illetve a helyhatóságok "rejtetten" növelhetik szállítási tartozásállományukat is. Külön megemlítette Domokos László azt, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2013 végére lényegében kiürült, így az államadósság mérséklésének egy fontos eszköze szűnt meg, pedig az adósság-növekedés fékezése a jövőben is fontos feladat.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) Balog Ádám alelnök (j) társaságában az MNB épületében. Forrás: MTI/Kallos Bea

3 milliárd euró kellhet a bankoknak

Felkészült a jegybank, hogy devizát biztosítson a bankoknak a devizahitelek konverziójára. Ennek azonban feltétele, hogy a devizatartalék felhasználása szakaszos legyen. Balog az előadásban elmondta, hogy körülbelül 3 milliárd euróra lehet szüksége a bankszektornak, amit az MNB akár már idén biztosítani is tud. A bankoknak a folyamat alatt szerinte csökkenteniük kell a rövid távú külföldi forrásaiknak az összegét.

Balog Ádám hangsúlyozta, az MNB oktatásra fordított pénze a közösség "nem elkölthető" vagyona marad. Az MNB alelnöke szerint ugyan vita van arról, hogy ezt az összeget lehetett volna más célra, például az államadósság csökkentésre is fordítani, de szavai szerint erre volt a legcélszerűbb ezt a pénzt átcsoportosítani.

"Mi úgy látjuk, hogy rendkívül jó helyre tettük" - fogalmazott Balog Ádám, megjegyezve, a nemzeti banknak erre egyébként a jegybanktörvény lehetőséget biztosít.