Jövőre lassulásra számít a Kopint-Tárki

gazdaság fejlődés autógyár munkás informatikus
Munkatársak dolgoznak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárának szerelősorán, ahol a B-osztályú Mercedes személyautókat gyártanak.
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán konfliktusra kell figyelni.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóipari vállalatok konjunktúra barométere kicsi javulást mutatott az elmúlt negyedévben, 52 pontról, 55 pontra emelkedett a mutató. A Kopint-Tárki azonban több bizonytalanságra is felhívja a figyelmet. A kutatók szerint a német gazdaság és az eurózóna lassulása jelenti a legnagyobb kockázatot, ami a jármű- és gépiparban, valamint a hozzá kapcsolódó ágazatokban okozhat problémákat.

Árthat az ukrán válság

Az orosz-ukrán válság miatt eshet a feldolgozóipar és a gyógyszeripar teljesítménye is: az orosz gyógyszermegrendelések már most csökkentek. A vegyiparban is stagnálás várható 2014 végére, csakúgy, mint a számítástechnikai-elektronikai ágazatban, itt azonban a stagnálás egy hosszú visszaesés végét jelenheti. A fa-, a textil, és a feldolgozóiparban is erős, esetenként akár kétszámjegyű növekedés sem kizárt idén. Jövőre feltehetően minden ágazat növekedése lassulni fog, de a 2015-ös év teljesítménye nagyban függ az orosz-ukrán válság további alakulásától.