Érdeklik Azerbajdzsánt a magyar agrártermékek

Vágólapra másolva!
Az orosz embargó miatt új piacokat kell keresni.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak szüksége van arra, hogy az a mintegy 25 magyar agrárcég, amely az orosz piacon már stabilan jelen van, újra szállíthasson orosz partnereinek. Ezek elsősorban húsipari cégek, például a Hungerit, a Gallicoop, a gyulai és a pápai húsüzem, valamint a kaposvári Kométa '99 Kft. Ha viszont az embargó tartósan megmarad, akkor ezeknek a cégeknek új piacokat kell találniuk.

Azerbajdzsán érdeklődik

A kormányban külön miniszteri biztos kezeli az orosz embargó hatásait: az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos. A pozíciót jelenleg Budai Gyula tölti be, aki saját bevallása szerint korábban, agráriumért felelős államtitkárként sok gazdasági vegyes bizottságban látott el feladatot, így jó kapcsolatokat alakított ki számos volt FÁK-tagország képviselőjével. Ezek közül több érdeklődik a magyar termékek iránt, a politikus példaként Azerbajdzsánt és Kazahsztánt említette.

Patriotizmus

Fennáll a veszélye annak, hogy a lengyel, spanyol, holland termelők által el nem adott termékek jelentős részét Közép- és Délkelet-Európában akarják majd értékesíteni, erre pedig Magyarországnak fel kell készülnie - mondta Budai Gyula. Ezért szeptember 10-én találkozni fog azoknak az üzletláncoknak a képviselőivel, amelyek jelentős mennyiségben forgalmaznak magyar árukat. A közeljövőben meg kell hozni azokat a hatósági intézkedéseket, amelyek biztosíthatják a magyar piac védelmét, az ellenőrző hatóságoknak pedig mindent meg kell tenniük azért, hogy ezeket az intézkedéseket betartassák - hangsúlyozta az államtitkár.