8 milliárd eurót kérhetnek a bankok az MNB-től

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank készen áll arra, hogy devizatartalékának bizonyos részét a devizahitelek forintosítására fordítsa - mondta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Bár a bankok lakossági devizahitel-állománya folyamatosan apad, továbbra is 3400 milliárd forint felett van, vagyis nagyjából 11 milliárd euró konvertálásában kell majd a jegybanki segítség. Ugyanakkor a Kúria döntése miatt ebből "lejön" hárommilliárd eurónyi, azaz hozzávetőleg nyolcmilliárd euró körüli összeg erejéig léphetnek fel devizaigénnyel a hazai bankok. Magyarország nemzetközi tartaléka 36 milliárd euró, amiből 28-29 milliárdos "keret" elegendő a rövid távú külső adósság fedezetére - írja a Magyar Hírlap.

Nagy Márton a lapnak azt mondta, nagy óvatossággal, körültekintéssel és csak fokozatosan lehet a devizatartalékok egy részét a devizahitelek forintosítására fordítani. A szakember szerint a forintosítás hatására csökken az ország külső adóssága, ami a devizatartalék mértékét is lejjebb hozza.

Hozzátette, azoknak a hitelintézeteknek, amelyek hosszú lejáratú külső devizaadóssággal rendelkeznek, a jegybanki garancia segíthet. Az MNB ugyanis kötelezettséget vállalhat arra, hogy lejáratkor odaadja a devizát, ugyanez igaz más, úgynevezett swap ügyletek esetén is. Ráadásul, miközben a kölcsönök forintosítása lezajlik, a jegybank devizatartaléka nem apad azonnal, hiszen az csak lejáratkor, azaz fél, egy vagy két év múlva jelenik meg a mérlegben.