Jövőre drágulhat az élet

.
Egy bankjegyszámláló gép ötezer forintos bankjegyeket számol az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy bankjegyszámláló gép ötezer forintos bankjegyeket számol
Vágólapra másolva!
Továbbra is javulnak a magyar makrogazdasági mutatók, de az államadósság szintje és az orosz-ukrán konfliktus hatásai komoly fejtörést okozhatnak a következő hónapokban. Az Equilor arra számít, hogy a kormány októberben újabb költségvetési kiigazításról dönt az államadósság csökkentése miatt és az euró az év végén akár a 300 forintos szint alá is benézhet.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedést továbbra is az export, az uniós forrásokból megvalósított állami beruházások és a Növekedési Hitelprogram hajtja, miközben az adósságleépítés és a gyér lakossági hitelezés továbbra is nyomás alatt tartja a reáljövedelmek bővülését.

Ettől fájhat a fejünk

Az Equilor előrejelzése szerint idén 3,2 százalékkal emelkedhet az év első felében 8 éves rekordra ugró GDP. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint jelenleg 1 százalékpontra becsülhető az orosz szankciók hatása a 2015-ös GDP növekedési ütemére, így jövőre 2,1 százalékos GDP bővülést vár. Az exportadatok esetében kockázatot jelentenek az Oroszországgal szembeni szankciók, mivel jelenleg 1 százalékra becsülhető azok hatása a GDP növekedési ütemére.

Erősödhet a forint Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Jó hír a forintról

Az Equilor arra számít, hogy a külső egyensúly javulásának köszönhetően az év végén a forint az euróval szemben a 300-as lélektani határ alá is erősödhet. A forint árfolyammozgásában több tényező közrejátszik, így sokat nyom a latba a régiós devizák gyengülése az orosz-ukrán válság következményeként, a feltörekvő piaci eszközök iránti kisebb érdeklődés és az alacsony alapkamat is.

Újabb mélypont jöhet

A jegybanki alapkamat tekintetében az Equilor 1,9-2,1 százalék közötti mélyponttal számol, de további gyors kamatcsökkentés nem várható. A magyar részvénypiacot jelentősen befolyásolhatja az orosz-ukrán konfliktus alakulása. A válság leginkább a Richter, az OTP és a Mol árfolyamára van hatással.

Kicsit nőhet az infláció Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Jövőre a drágul az élet

Az Equilor prognózisában idén összességében 0,3 százalékos fogyasztói árindex szerepel, mely a tavaly novemberi rezsicsökkentések kifutása miatt jövőre 2,4 százalékra gyorsulhat. Az infláció emelkedésére három tényező lehet hatással: az őszi rezsicsökkentések (áram -5,7 százalék, gáz -3,3 százalés) és az orosz tilalmi listán lévő élelmiszerek túlkínálata enyhén csökkenti az árnyomást, miközben a gyengülő forint az importtermékek árán keresztül alacsony mértékben, de emeli az inflációt.