Ennyit kell dolgoznia egy új lakásért

lakásárak,
Vágólapra másolva!
Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabbak az ingatlanárak, a brit és francia lakások a legdrágábbak közé tartoznak. De míg itthon több mint hét év bruttóbér kell egy új lakás megvásárlásához, Dániában kicsivel több mint két évet kell csak dolgozni érte.
Vágólapra másolva!

Nincs egységes ár

Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, az átlagos négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, míg a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért átlagosan 1186 eurót kell fizetni. A brit és francia lakásárak a legdrágábbak közé tartoznak, ott az új lakások négyzetméterenkénti árai a 4000 eurót is elérhetik. A lakásárak emelkedése Ausztriában és Németországban kiugróan magas, az ingatlanárak pedig Olaszországban és Spanyolországban estek sokat.

Összehasonlítva olcsó Forrás: KSH, Deloitte

A Deloitte tanulmánya 14 európai országot vizsgált meg. A lakáspiaci elemzés az orosz, illetve újdonságként az izraeli piacok adataival is kiegészültek.

Saját tulajdon

Amíg Dániában már 2,1 éves bruttó jövedelem elegendő új lakás vásárlásához, addig Csehországban 7,2 évre van szükség ugyanehhez. Lengyelországban és Magyarországon ez az érték egységesen 7,4 év. Ugyanakkor Magyarországon a kedvezően alakuló ár-jövedelem szinteknek köszönhetően a mostani, 2014-es mutató a legkedvezőbb a 2003-as 2004-es fellendülés óta.

Lakásépítések alakulása

A legtöbb új lakás 2013-ban Oroszországban épült, a nyugat- európai országok között Franciaországban volt a legaktívabb a lakásfejlesztés. A legalacsonyabb lakásépítési aktivitást Magyarországon rögzítették, 1000 főre vetítetve 0,7 elkészült lakással.