Csütörtöktől nem szállítunk gázt Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Megszakította a gázszállítást Ukrajna felé az FGSZ Földgázszállító Zrt. Azt írták, hogy ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében döntöttek így. Az ukrán fél értetlenkedik, és politikai nyomásgyakorlást sejt.
Vágólapra másolva!

Határozatlan időre megszakította a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután. A lépés váratlanul érte a Naftogaz ukrán gázszolgáltatót. Az ukrán vállalat azt írta: nem tudta elérni a magyar gázszállítót, hogy tájékoztatást kapjon leállás okairól és időtartamáról, és úgy tudják a nyugat-európai gázszolgáltatók sem kaptak az FGSZ-től semmilyen meggyőző magyarázatot az intézkedésre.

A Naftogaz felszólította az FGSZ-t, hogy tartsa tiszteletben a szerződésből fakadó kötelezettségeit és az uniós jogszabályokat, mert szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.

Gyanúsnak találják a gazpromos találkozót

Az ukrán cég emlékeztetett, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfői budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója előtt történt. "Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhető politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén" – közölték.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök este közölte, hogy szeptember 25-én 18 órától megszakította a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül az Ukrajna felé történő földgázszállítást. A lépést azzal indokolták, hogy a rendszerhasználók arról értesítették, hogy szeptember 26-tól jelentősen megnő a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.

Nem garantálták

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szerint a tavaly március óta Ukrajnába szállított 6,1 milliárd köbméter földgáz szállítását lehetővé tévő kapacitást megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte, hogy a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében. Péntektől tovább növelik a gáz beszállítását, hogy felgyorsítsák a felkészülést a télre. A magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges - írták. Szerintük az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan a földgázszállítás, a gázellátás biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók töltöttségi szintje 56,6 százalékos a betárolás felgyorsul.