Putyin megfenyegette Brüsszelt Ukrajna miatt

vlagyimir putyin orosz elnök, putyin, pofon, ököl
2413422 Russia, Moscow. 04/17/2014 April 17, 2014. Russian President Vladimir Putin replies to questions from Russian citizens during annual question and answer session "Direct Line with Vladimir Putin," broadcast live by the Rossiya 1, Rossiya 24 television channels and the Mayak (Beacon), Vesti FM and Radio of Russia radio stations. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Parlament (EP) és az ukrán törvényhozás által is elfogadott EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli, és megtorló intézkedéseket helyez kilátásba, ha Ukrajna akár csak részben nekiáll megvalósítani az egyezményt, írja a Financial Times napilap európai kiadása. A lap egy Putyin által José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levélre hivatkozik.

Csak ha Ukrajna kéri

A The Wall Street Journal szerint José Manuel Barroso New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság nem zárja ki a szerződés módosítását, ám erre csak akkor van lehetőség, ha ezt Ukrajna kéri. Moszkvának ebben nem lehet vétójoga, hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kérdésekre válaszol 2014 április 17-én. Forrás: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Puhult Brüsszel álláspontja

Moszkva konkrétan mintegy 2400 vámtarifa-besorolás módosítását követeli, ez legutóbb 2013 novemberében merült fel, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök nem írta alá a már lezárt szerződést. Brüsszel akkor még határozottan elzárkózott a feltételek újratárgyalásától.

2015 végén lép életbe

Moszkva nyomására Ukrajna és az EU az egyezmény életbe lépését 2015 végére tolta ki, hogy megnyugtassák az oroszokat arról, a szerződés nem árt Ukrajna és Oroszország gazdasági kapcsolatainak. Mostani levelében az orosz államfő azt írja, ha Kijev nekiáll módosítani saját jogszabályait, hogy megfeleljenek az uniós előírásoknak, azzal megsérti az elhalasztásról szóló megállapodást. Karel De Gucht, az Európai Bizottság kereskedelmi kérdésekért felelős tagja azt nyilatkozta: a halasztás nem tartalmaz olyan előírásokat, amelyek megtiltanák, hogy Kijev felkészítse saját jogrendjét az uniós szabályok teljesítésére.