Valóban nem lehet üzlet az egészség?

A bevétel 20 százaléka a kórházban marad Uzsoki kórház VIP
Uzsoki utcai kórház VIP osztály
Vágólapra másolva!
A kormányfő szerint az egészség nem lehet üzlet, pedig létezik olyan modell, amelyikben megfér a VIP-osztály és az állami biztosított beteg. Az Uzsoki Utcai Kórházból nem rohannak Londonba az orvosok és az ápolók.
Vágólapra másolva!

Két héten belül megműtöttek – mondta az Origónak egy másfél éve csípőprotézis-műtétre váró beteg, aki az Uzsoki VIP-részlegén feküdt. A betegnek elmondása szerint erős fájdalmai voltak, nem tudta tovább halogatni a műtétet, mert még aktívan dolgozik. Augusztus végén kereste fel az Uzsoki VIP-részlegét, és szeptemberben már túl volt a műtéten, öt napot feküdt a kórházban.

Csak addig vannak bent, amíg indokolt Fotó: Bielik István - Origo

Többnyire egy hét

A legfontosabb, hogy „senki ne érezze úgy, hogy több pénzt kérnek tőle, mint amennyi indokolt”, mindenki csak annyi időt fekszik bent, amennyit muszáj – mondja dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója. Egy laparoszkópos epehólyag-eltávolítás 610 ezer forintba kerül, és a beteg két éjszakát tartózkodik a VIP-osztályon. Egy szülés 550 ezer forint, általában négy napig van bent a kismama. A VIP-osztályon a gyógyítás néhány tízezer forinttól 1,5 millió forintig terjed, a betegek pedig többnyire egy hetet fekszenek bent.

Mindenki jól jár

Magyarországon az összes egyetemi klinika próbálkozott a VIP-részleg kialakításával. de az Uzsokiban ezt nyereségessé is tették. „Talán ilyen rendezetten mi csináljuk először” – mondja Ficzere Andrea. Míg sok kórházban a különbségek elmosódnak, az Uzsokiban élesen elkülönítik a fizetős és a nem fizetős betegeket. Sőt az orvosok és a szakápolók nagy része csak a VIP-részen dolgozik, bár itt is van olyan orvos, aki munkaidőn túl jön operálni.

Igény szerint alakítható szobák Fotó: Bielik István - Origo

Megtérült a befektetés

A VIP-részleget tavaly, nyolc ággyal kezdték, és a kórháznak körülbelül 10 millió forintjába került a fejlesztés. Ennek azóta a többszöröse jött vissza. A főigazgató azt mondta, az induláskor a külföldi betegekre építettek, de egy év alatt beigazolódott, hogy a magyar betegek is igénylik, és meg tudják fizetni ezt a fajta ellátást. Megfordult a trend, és most már több a magyar beteg, mint a külföldi, a VIP-részleg pedig hamarosan újabb hat ággyal bővül. A szobák egyágyasak, van egy kétszobás apartmanjuk is, de mindegyik szoba igény szerint alakítható.

Mindenki kap a pénzből

A fizetős beteg után pénzt kap az orvos, az ápoló és mindenki, aki részt vett a betegellátásban – mondta Ficzere Andrea. Természetesen a kórház is profitál: a VIP-beteg után megmaradó mintegy 20 százalékot a kórház az OEP-betegekre költi. Ebből vesznek új műszereket, és javítják az infrastruktúrát.

Az Uzsoki Utcai Kórház VIP-osztálya Fotó: Bielik István - Origo

Az egészségügy nem üzlet

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban azt mondta, a 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni. Az Origo megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságát, hogy mi a véleményük az Uzsokiban működő modellről. Válaszlevelükben azt írták, „a kormány egészségpolitikájának az a célja, hogy az egészségügyi intézmények és a betegellátás olyan színvonalú legyen, hogy minél többen az állami egészségügyi ellátásban vegyenek részt, mert az egészségügy nem üzlet. A kormány egészségügyi politikájának középpontjában ezért nem a magánrendelők állnak, hanem az állami működtetésű egészségügyi intézmények fejlesztése, pénzügyi helyzetük rendezése és az egészségügyi dolgozók béremelése.”

Biztosítókkal még nem szerződtek Fotó: Bielik István - Origo

Magánbiztosításra is költünk

Már több olyan biztosító van Magyarországon, amelyik szolgáltatásalapú egészségbiztosítást kínál – nem előre meghatározott összeget fizet a betegnek, hogy abból kezeltesse magát, hanem magát az orvosi vizsgálatot, ellátást, műtétet finanszírozza szükség esetén a biztosítási díjért cserébe. A kereslet folyamatosan nő, egyre többen hajlandóak a társadalombiztosítás mellé valamilyen magánbiztosítást is kötni, hogy elkerüljék a várólistát, vagy bekerüljenek a VIP-szobákba, és amennyire lehet, elkerüljék az állami egészségügyet.

A magánszektor részesedése az egészségügyben 37 százalék, ez rendkívül magas arány, az OECD adatok alapján ezzel benne vagyunk az első tízben a világon. 2000 és 2012 között az állami finanszírozás 70 százalékról 63 százalékra apadt, vagyis a magánkiadások aránya az egészségügyben 30-ról 37 százalékra emelkedett. 2012-ben 67 milliárd forintot magánforrásból fizettek egészségük megőrzésére vagy betegségük kezelésére az emberek.

Nem kell reklám

Az Uzsoki főigazgatója szerint a legjobb reklám az, ha egy beteg jól van. A kórház honlapján van egy tájékoztató a VIP-részlegről, de nagyobb felhajtást nem keltenek az osztálynak, mert a híre szájról szájra terjed – mondta Ficzere Andrea. Több biztosító is megkereste már az Uzsoki VIP-részlegét, de egyelőre még senkivel sem szerződtek. Várják a kórház számára elfogadható verzió kialakítását, és a szakmapolitikai támogatást is.

Infrastruktúra is kell

A főigazgató szerint sok kórház azért nem tud hasonló projektet megvalósítani, mert nincs jó infrastruktúrája. Az Uzsoki ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, mert az épületei modernek, és itt elférnek az OEP- és a VIP-betegek is.

Piaci alapon

A Magyar Kórházszövetség áprilisban egy tíz pontból álló üzenetet fogalmazott meg. Ebben azt írják: meggyőződésük, hogy a kórházak többletbevételhez juthatnak piaci alapon is, ezért fontosnak tartják a térítés ellenében végzett egészségügyi szolgáltatások bevezetésének lehetőségét az állami fenntartású intézményekben, amennyiben a fizetős betegek ellátását elkülönítik a hazai biztosított betegekétől.