Az államfőhöz fordul a Bankszövetség

Vágólapra másolva!
Azt kérik, küldje normakontrollra a devizahiteles törvényt.
Vágólapra másolva!

A Bankszövetség azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a devizahiteles törvényt, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra. A júliusban elfogadott törvénnyel kapcsolatban alkotmánybírósági eljárás van folyamatban, amelytől a szövetség szerint a most elfogadott törvény elválaszthatatlan, írja a Bankszövetség.

Visszamenőleges

A fogyasztói kölcsönszerződések elszámolására vonatkozó törvény visszamenőleges hatállyal állapít meg új szabályokat a lakossági hitelezésben, és ró hatalmas terheket a bankszektorra – fogalmaz a szervezet.

Betartják

A bankszektor megerősíti, hogy a törvény hatálybalépése esetén pontosan, az abban foglalt határidőket maradéktalanul betartva végre fogja hajtani a törvény szerinti elszámolást, visszaírást, ahogy korábban is mindig az aktuális jogszabályok betartásával dolgozott.

Fidesz: Elfogadhatatlan nyomásgyakorlás

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a bankszövetség agresszív módszerekkel gyakorol nyomást a köztársasági elnökre, áll Rogán Antal közleményében. A Fidesz frakcióvezetője szerint bankoknak a Kúria által tisztességtelennek ítélt árfolyamkockázattal és egyoldalú szerződésmódosításokkal kell elszámolniuk. Egymillió háromszázezer magyar család érdeke, hogy a bankok elszámoltatása ne szenvedjen késedelmet. A Fidesz azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy "ne engedjen a bankok nyomásgyakorlásának" és írja alá a devizahiteles törvényt, áll Rogán Antal közelményében.