19 milliós bírság a Simon-ügy miatt

Letartóztatták Simon Gábort, MSZP
Budapest, 2014. március 12. Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt rendőrök kísérik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság 2014. március 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az MNB azért indított vizsgálatot a MagNet Banknál, mert több bissau-guineai ügyfél vezetett náluk számlát. A gyanúk szerint Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese is nyitott a pénzintézetnél bankszámlát bissaui útlevéllel. Az MNB szerint a MagNet nem ellenőrizte elég szigorúan ügyfelei személyazonosságát.
Vágólapra másolva!

A MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet Bank) nem tartotta be a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabályokat, ezért a Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forintos bírságot szabott ki a pénzintézetre. A vizsgálatot az MNB azért indította, mert a MagNetnél több bissau-guineai útlevéllel nyitott számlát találtak. A jegybank szerint a Magnet nem ellenőrizte elég szigorúan az ügyfelek személyazonosságát.

A Simon-ügy folytatása

A bissau-guineai és egyéb külföldi állampolgárságú személyek bankszámla-nyitásaival kapcsolatban indított célvizsgálatról a Simon-ügy kirobbanása után döntött az MNB 2014 márciusában. Az Index.hu korábbi információi szerint Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese 75 millió forintnak megfelelő összeget tartott Gabriel Derdak bissaui állampolgárként a pénzintézetben. A volt politikus ügyvédje áprilisban a Népszavának azt mondta, Simon Gábornak soha nem volt se igazi, se hamisított bissau-guineai útlevele, és soha nem kért meg senkit, hogy a nevében ezzel nyisson számlát, a MagNet Bankban pedig nem is járt.

Simon Gábor a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tágra nyitott kapuk

Fáy Zsolt, a bank igazgatóságának elnöke áprilisban a Simon-ügy kapcsán azt nyilatkozta, a Magnet Bank alkalmazottai nem követettek el szabálytalanságot a a bissau-guineai számlák megnyitásakor. Az ügy kirobbanása után alapos belső vizsgálatot folytattak le, a kilenc bissaui ügyfél 2013. novembere és 2014. februárja között nyitott folyószámlát a banknál. Azóta szigorították a számlanyitás gyakorlatát: "A Simon-ügyig túl tágra nyitottuk a kapukat, azóta sokat szigorítottunk" - mondta Fáy Zsolt.