IMF: Jövőre lassul a magyar növekedés

Vágólapra másolva!
A korábbi előrejelzéseknél nagyobb magyar gazdasági növekedésre számít az IMF, de 2015-től így is lassulásra számítanak. A régióban Lengyelország az éltanuló, a világ vezető gazdaságai közül Kína GDP-je fog a leggyorsabban nőni.
Vágólapra másolva!

Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal bővülhet. Az IMF nyáron közzétett országjelentésében még 2 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi növekedést várt. 2014-ben a gazdasági növekedés a laza monetáris politika és a nagyobb közkiadások miatt lesz magasabb, de 2015-re romlik a monetáris környezet és a fiskális politika szigorítása várható.

Megugrik az infláció

Az IMF becslése szerint Magyarországon az infláció gyorsulása várható, 2014-ben 0,3 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. A GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete 2014-ben 2,5 százalék, 2015-ben 2 százalék lesz. A munkanélküliség a 2014-es 8,2 százalékról 2015-ben 7,8 százalékra mérséklődik.

Lengyelország az éltanuló

Az IMF világgazdasági kilátásokat összegző, friss előrejelzése szerint romlottak a világgazdaság növekedésének kilátásai. 2014-ben 3,3 százalékos globális GDP-növekedés várható, 2015-ben 3,8 százalékos, de ezek 0,1 százalékponttal, illetve 0,2 százalékponttal elmaradnak a nyári előrejelzéstől. A Közép-európai régióban még mindig Lengyelország az éltanuló, a világ vezető gazdaságai közül Kína számíthat a legnagyobb növekedésre.

Nagy volt az optimizmus

Az IMF szerint a pénzügyi piacokon nagy volt az optimizmus, emelkedtek a részvényárfolyamok, csökkentek a kockázati felárak, alacsony volt az árfolyam-ingadozás. Ezek a kedvező folyamatok azonban nem növelték a beruházásokat, és néhány esetben a piacok már elhanyagolják, alulértékelik a kockázati tényezőket. A szervezet azt valószínűsíti, hogy kiegyensúlyozatlanul, de folytatódik a világgazdasági növekedés. A fejlett gazdaságú országokban a pénzügyi és a gazdasági válság hatási még mindig beárnyékolják a jövőt, de a fejlődő országok kezdenek hozzászokni a válság előttiekhez képest alacsonyabb növekedési rátákhoz.