Itt az idő kockáztatni

Ingyen pénz mellé magas kamat, illusztráció
Vágólapra másolva!
A világgazdaság növekedése továbbra is támogatja a részvénypiacokat, de a Fed kamatemelése és a geopolitikai feszültségek miatt időszakosan nagyobb korrekciókra lehet számítani. Magyarországon  marad az alacsony kamatkörnyezet, így az infláció növekedése esetén pozitív reálhozam eléréséhez érdemes kockázatosabb eszközök irányába mozdulni. A forint árfolyama az utolsó negyed évben már nem nagyon fog ingadozni - derül ki a K&H  elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A Fedre kell figyelni

Elemzők szerint a világgazdasági növekedési kilátások továbbra is kedvezőek, a javuló vállalati eredmények pedig stabil alapot jelentenek a részvénypiacok számára. Horváth István a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint továbbra is a Feden kell tartani a szemünket, hiszen már kamatemelésre készíti fel a jegybank a befektetőket.

A Fedre kell koncentrálni. Forrás: AFP

A kamatemelés várhatóan nem okoz majd bizonytalanságot a piacokon, az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján az első kamatemelések utáni 12 hónapban az amerikai részvénypiac erősödött. Így az átmeneti visszaeséseket érdemes lehet majd beszállási pontként, részvényvásárlásra felhasználni.

Európa meginoghat

Az eurózónában bizonytalanság érezhető. Ennek két oka van: egyrészt félő, hogy az európai gazdaság visszacsúszik egy japán típusú, deflációval, lassú növekedéssel terhelt időszakba, másrészt az Oroszország elleni szankciók elsősorban az európai piacot sújtják.

Az eurózóna még bizonytalan. Forrás: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Az Európai Központi Bank így várhatóan újabb kísérletet tesz, hogy elkerülje minden jegybank rémálmát, a tartós stagnálás és defláció együttes jelenlétét, ezért a közeljövőben az EKB intézkedései továbbra is támogatják majd az európai gazdaságot és a tőkepiacokat.

Át kell csoportosítani a megtakarításokat

A magyar gazdaságból október elejéig alapvetően nagyon pozitív hírek érkeztek, jól teljesített a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar is, így várhatóan az idei évben 3 százalék fölötti gazdasági növekedésre lehet számítani. A legfrissebb és az előretekintő makrogazdasági adatok kevésbé ígéretesek, így jövőre már nehezebb lesz fenntartani ezt az ütemet. Az állampapírok hozama és a forint árfolyama a szeptemberi megingás után újra erősödik. Az utolsó negyedévben kiegyensúlyozottabb forintárfolyamra számítunk, így most ismét érdemes átcsoportosítani a pénzpiaci eszközökön belül a forint befektetésekbe - tette hozzá Horváth István.

Bátraké a szerencse. Forrás: MTI/Faludi Imre

Mivel a Magyar Nemzeti Bank továbbra is arra fog törekedni, hogy a rekord alacsony alapkamat-szintet a lehető leghosszabb ideig fenntartsa, ezért a várhatóan emelkedő infláció mellett a következő év közepétől már negatív reálkamatra lehet számítani az alacsonyabb kockázatú kötvény és pénzpiaci befektetések esetében.