54 éve nem történt ilyen Magyarországon

sárga csekk készpénz
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a "sárga csekk" - készpénzátutalási megbízás - illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Szeptemberben 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, ez történelmi mélypont, elemzők sem számítottak erre. Londoni elemzők előzetesen zéró és mínusz 0,3 százalék közötti éves inflációt vártak szeptemberre.
Vágólapra másolva!

54 éve nem láttak ilyet

Az 1960-as évek óta nem volt ilyen alacsony az infláció Magyarországon - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. A legnagyobb mértékben a háztartási energiaárak csökkenése járult hozzá a mérséklődéshez, de szerepet játszott a bázishatás is - tette hozzá.

Az energiaárak csökkentek a legjobban. Forrás: MTI/Faludi Imre


Mináry Borbála elmondta, hogy a dohányáruk árrésének tavalyi emelése és a tranzakciós illeték szeptembertől már benne van a bázisban, így ezzel is kedvezőbb az éves adat.

Az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nőtt. A rezsicsökkentéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a háztartási energia ára is – írja az alacsony inflációról szóló reakciójában a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az üdülés olcsóbb lett

Augusztushoz képest a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent többek között a csokoládé, kakaó, valamint a liszt ára is. Nőtt viszont az étolaj, a tojás és az idényáras élelmiszerek, a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs ára is 0,6 százalékkal. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal.

Olcsóbbak lettek a nyaralások. Forrás: Sonnentherme Lutzmannsburg

Kismértékben nőtt a gyógyszerek, járműüzemanyagok ára is. A szeszes italok, dohányáruk ára nem változott. A szolgáltatásokért 0,8, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,3 százalékkal mérséklődött egy hónap alatt.

A rezsicsökkentés érezhető

Egy év alatt az élelmiszerárak 0,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a tej és a sajt 5 százalékkal drágult. A cukor viszont 16,4 százalékkal lett olcsóbb. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben 12 százalékkal. A vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az EU-ban nőttek az árak

Az Európai Unió 28 tagországában augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Bulgáriában 1 százalékkal, Spanyolországban fél százalékkal csökkentek az árak. Ausztriában és az Egyesült Királyságban viszont 1,5 százalékkal drágult az élet egy év alatt.