Három helyen kezdődik az almafelvásárlás

Almatermelők akciója Mátészalkán
Almatermelők akciója Mátészalkán
Vágólapra másolva!
Ma reggel 9 órától kezdődik az étkezési és az ipari alma felvásárlása a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. közlése szerint. Az ipari almát Vaján, Mátészalkán és Nagykállón adhatják le a termelők. 
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések azt mutatják: a kedvező időjárás miatt az elmúlt évek átlagánál lényegesen jobb minőségű ipari almatermés várható az idén Magyarországon. Így a kilónként bruttó 20 forintos átvételi telephelyi áron vásárolt ipari almából készülő - kiváló minőségű - almasűrítmény lehetővé teszi, hogy a külföldi piacokon a kereskedőház versenyképessé váljon.

Öt napon belül fizetnek

Az étkezési alma felvásárlása Zajtán, Tiszaberekben, Csegöldön, Jánkmajtison, Fehérgyarmaton, Kölcsén, Vásárosnaményban, Kisaron, Gávavencsellőn, Tyukodon és Újfehértón kezdődik meg, de folynak egyeztetések további településeken kijelölendő átvevőhelyekről is. Az almát az átvételtől számított öt napon belül kifizetik.

Lének lesz Forrás: MTI/Balázs Attila

Sok javaslat, kevés konkrétum

A hét közepén az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azt nehezményezte, hogy a számtalan javaslat és minisztériumi elképzelés ellenére még konkrét intézkedés nem történt az almapiaci válság enyhítésére.

Sok az ipari alma

Az étkezési alma arányát kell növelni a magyar almatermelésen belül, mivel most a termés mintegy 70 százaléka ipari minőségű - mondta október elején a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, egy, a magyar almát népszerűsítő kampány helyszínén. Czerván György arról beszélt, hogy a következő évtől induló uniós Közös Agrárpolitikán belül megvalósuló támogatási rendszer abban fogja érdekelté tenni az almatermelőket, hogy korszerűsítsék az ültetvényeiket, növelve az étkezési alma arányát.

Forrás: MTI

Magyarországon az idén 780-800 ezer tonna almatermés várható. Ez mintegy 40 százalékkal, hozzávetőlegesen 200-250 ezer tonnával haladja meg az előző évek átlagát. Az étkezési alma mennyisége előreláthatólag 250 ezer tonna körül alakul. Ez mintegy 75 ezer tonnával több az átlagosnál.