Még mindig a kincstárjegy megy a legjobban

Vágólapra másolva!
A lakosság is zsákolt az állampapírokból, de az értékesítés kétharmadát közhasznú szervezetek vitték.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 101,1 milliárd forinttal nőtt a lakosság számára értékesített állampapírok állománya, a havi értékesítés kétharmadát ugyanakkor közhasznú szervezetek vásárolták meg - derül ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hétfőn közzétett összesítéséből.

Vehetnek alapítványok is értékpapírokat

Az adósságkezelő lehetőséget biztosít közhasznú szervezetek, például alapítványok számára Kamatozó Kincstárjegyek, továbbá Prémium és Bónusz államkötvények megvásárlására. Szeptemberben e szervezetek kiemelkedően aktívak voltak, összesen 68 milliárd forint összegben vásároltak lakossági értékpapírokat, döntően kötvényeket, míg a ténylegesen a lakosság kezében lévő állomány 33 milliárd forinttal nőtt.

A 100 milliárd forintot meghaladó teljes havi növekmény döntően a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 72,2 milliárdos és az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények 28,5 milliárdos értékesítéséből adódott.

A babakötvények is kelendőek

A Babakötvények állománya szeptemberben 0,6 milliárd forinttal emelkedett, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 1,3 milliárd forinttal, a Féléves Kincstárjegyek állománya 1,8 milliárd forinttal nőtt. A Kamatozó Kincstárjegyek állománya ugyanakkor 3,3 milliárd forinttal csökkent.

Szeptember végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2323,7 milliárd forintra emelkedett.

Még mindig a kincstárjegy a legkelendőbb

A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1115,7 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 29,2 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együtt 349,2 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények 822,1 milliárd, a Babakötvények pedig 7,3 milliárd forintot tettek ki.