Egyre kevesebben kérik az árfolyamrögzítést

Vágólapra másolva!
Az első devizahtieles törvény elfogadása után jelentősen visszaesett az újonnan kötött árfolyamgát szerződések száma.Eddig a 185 617 szerződést kötöttek. Ebből az aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 173 299 darabot.
Vágólapra másolva!

A legtöbb árfolyamgát szerződést - 18 ezret - 2012 júniusában kötötték. Idén csak áprilisban lépte át a számuk a 2 ezret. A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma, a július végi 471 ezer darabról augusztus végére 468 ezer darabra csökkent. Tehát a szerződések 36,0 százaléka már árfolyamgáttal védett.

Több ezer milliárd

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén augusztus végén 1525 milliárd 624 millió forint volt. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának a 41,3 százaléka.

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek eddig összesen pedig 44 milliárd 753 millió forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek, amelyet a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni.