Szijjártó összebékítené Európát Oroszországgal

Vágólapra másolva!
Európa szenved, szüksége van az orosz nyersanyagokra, megoldást csak a stratégiai partnerség jelenthet Oroszországgal, mondta a külgazdasági és külügyminiszter. A magyar és a szlovák gázvezetékeket hamarosan összekapcsolják, a magyar kormány mindenképpen meg akarja építeni a Déli Áramlatot.
Vágólapra másolva!

Európának stratégiai partnerségre van szüksége Oroszországgal ahhoz, hogy legalább részben visszaszerezze azt, amit a válság kezdete óta versenyképességéből elveszített, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti lapnak. Szijjártó Péter miniszterként tett első hivatalos külföldi útján, múlt kedden nyilatkozott.

Európa szenved

Európa szenved, mert gazdaságai szenvednek a szankcióktól, és látni lehet, hogy ez az üzleti harc teljesen ellentétben áll a hosszú távú európai érdekekkel, véli a miniszter. Európa a 2008-as válság óta veszített versenyképességéből, és a stratégiai partnerség Oroszországgal az egyedüli mód arra, hogy ennek legalább egy részét visszaszerezze. Szijjártó Péter szerint kedvező hatásai lennének a nyersnyagokban rendkívül gazdag Oroszország és a fejlett technológiával rendelkező Európa együttműködésének.

Összekapcsolják a vezetékeket

Szijjártó Péter Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel folytatott megbeszélésének egyik legfontosabb témája volt a szlovák és a magyar gázvezetékek összekapcsolása, ami egy esetleges válság idején lényegesen hozzájárulna Magyarország energiabiztonságához. A vezetékeket összekapcsoló interkonnektor kereskedelmi üzeme január elsejétől indulhat be. A külügyminiszter azt nyilatkozta, a kapcsolat teljes kapacitása évi 6,7 milliárd köbméter lesz, ebből a tervek szerint 5 milliárd köbméter lesz a szlovák import.

Kell a Déli Áramlat

Magyarország eltökélt a Déli áramlat gázvezeték építésének folytatásában. A magyar kormány tisztában van azzal, hogy ez nem jelent végleges választ az energiabiztonság problémájára, a megoldás a Nabucco gázvezeték lenne, de mivel az EU azt nem támogatja, egyedül a Déli áramlat maradt.