Fehéredik a cseh gazdaság

drog, tű, dizájnerdrog
Drogos Kabulban
Vágólapra másolva!
Mintegy 24,1 milliárd koronával járult hozzá a feketegazdaság a cseh gazdaság teljesítményéhez 2012-ben, ami a GDP 0,6 százaléka.
Vágólapra másolva!

A cseh feketegazdaság legfontosabb részei a kábítószer-gyártás és -kereskedelem, a prostitúció, valamint az illegális alkohol- és dohánykereskedelem. A feketepiac nagysága mintegy tízmilliárd korona, közölte a közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. Csehországban 2011 óta számítják be az illegális gazdasági tevékenységet a GDP-be.

Kevesebb kábítószer fogyasztanak a csehek Forrás: AFP/Johannes Eisele

Esik a drogpiac

2010-től 2012-ig az illegális gazdasági tevékenység volumene 4,4 milliárd koronával emelkedett. Legfontosabb része a kábítószer-gyártás és -kereskedelem, amelynek éves forgalma 9,4 milliárd korona, tehát a GDP 0,23 százaléka. A prostitúció éves forgalma 3,4 milliárd korona. Vladimír Kermiet, a Cseh Statisztikai Hivatal szakigazgatója szerint a feketegazdaság súlya a cseh gazdaságban a kilencvenes években volt a legnagyobb, de azóta csökken. A kábítószerpiac 1995-ben a GDP 0,53 százalékát adta, míg 2013-ban 0,21 százalékát. Ugyanezen idő alatt a prostitúció aránya a GDP-ben 0,34 százalékról 0,08 százalékra esett vissza.

Nem az utcán állnak az örömlányok

A Mg Consulting tanácsadói cég szerint a prostitúció bevételeinek 60 százaléka külföldiektől származik Csehországban, a legtöbb érdeklődő Németországból érkezik. Az utóbbi évekre jellemző, hogy az utcai prostitúció fokozatosan visszaszorul a klubokba és a magánlakásokba, s egyre elterjedtebb az úgynevezett escort service, amikor interneten kínálják magukat a hölgyek.

Klubokba és lakásokba vonult vissza a prostitúció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Becslések szerint Prágában mintegy 13 ezer nő dolgozik prostituáltként, akik felét egyetemista és főiskolás diáklányok teszik ki. Egész Csehországban 25 ezerre teszik ki a prostitúcióból élők számát; a mintegy 800 hivatalosan bejegyzett erotikus klubban több mint 6000 nő dolgozik.